03:19

DRECUN OBELODANIO NOVE PODATKE O POGROMU SRBA 17. MARTA

kurir televizija

DRECUN OBELODANIO NOVE PODATKE O POGROMU SRBA: Američki komandant KFOR 17. marta bio na skijanju, pa usledilo 3 sata pucnjave

Politika -

Od martovskg pogroma Srba sa Kosova i Metohije prošlo je 17 godina, tokom kojeg su albanski ekstremisti i pripadnici terorističke tzv. OVK proterali više od 4.000 Srba, a njihova imovina i veliki broj verskih objekata je spaljen ili porušen, dok se mnogi ubijeni ili se vode kao nestali.

Za ove zločine i dalje niko nije odgovarao.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju za Kurir televiziju kaže da je jedna NVO objavila da je do sada procesuirano 250 do 300 osoba i da je izrečena jedna kazna od 15 godina zatvora.

"Ali to nisu glavni, to su izvođači radova koji su sprovodili nasilje. Glavn organizatori su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj sa njihovim paravojnim formacijama i Agim Čeku, tadašnji komandant kosovskog zaštitnog korpusa", rekao je Drecun.

Drecun kaže da je problematično i ponašanje KFOR.

"U italijanskoj zoni KFOR ekstremisti su bili onemogućeni da napadaju Srbe jer su Italijani reagovali. U Nemačkoj zoni su radili šta su hteli, Nemci su se povukli jer nisu imali dovoljno snage da ih zaustave", ispričao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

On je otkrio i manje poznat podatak, da su u vatrenom okršaju učestvovali švedski pripadnici KFOR, ali da je pistojao i sukob sa američkim KFOR.

"Jedan pripadnik KFOR posle martovskog pogroma je rekao da je postojao pšlan da selokupno srpsko stanovništvo bude saterano i prebačeno u Gračanicu, a da onda do Merdera idu pod pratnjom i proteraju ih u centralnoj Srbiji", rekao je on i obelodanio da je američki komandant KFOR 17. marta bio na skijanju bez obzira što mu javljaju da sve gori.

On je verovatno znao za postojanje plana, ali kada su Albanci krenuli da se ponašaju mimo njega i krenuli prema Gračanici, došlo je do sukoba sa pripadnicima amreričkog dela KFOR.

"Vatreni obračun sa ekstremista je trajao oko tri sata", obelodanio je Drecun.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track