OPROŠTAJ OD GOJKA RADIĆA Tomislav Nikolić: Da nije bilo njega, ne bi bilo ni SNS (FOTO)
Foto: Kurir/N.H.

IZNENADNA SMRT POSLANICA

OPROŠTAJ OD GOJKA RADIĆA Tomislav Nikolić: Da nije bilo njega, ne bi bilo ni SNS (FOTO)

Politika -

Danas je u Subotici, u Velikoj većnici, održan komemorativni skup, posle iznenadne smrti poslanika Narodne Skupštine Srbije Gojka Radića, koji je preminuo u subotu 20. marta.

Komemoraciji su prisustvovali i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i više gradskih funkcionera, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, članovi porodice, prijatelji i saradnici.

komemoracija, Subotica, Gojko Radic
foto: Kurir/N.H.

Tomislav Nikolić je, opraštajući se od Radića, rekao da je Gojko bio čovek, koji je umeo da prašta.

"Srpske naredne stranke ne bi bilo, da nije bilo Gojka", rekao je Nikolić i podsetio na trenutke kada je Radić bio savetnik tada prvog potpredsednika Vlade, a sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Pitao sam ga tada, šta najviše radi, rekao je da uz sve druge poslove obilazi ministarstva i gleda gde ima neki projekat, koji bi mogao da bude koristan za Suboticu. A bio je u opoziciji. Prijateljstvo između Gojka i mene trajalo je skoro 30 godina, mi smo bili kao braća. Mislim da SNS-a ne bi ni bilo da nije bilo Gojka, jer u jednom momentu sukoba, upitao me je 'Šta ćemo mi, ako nas napuštaš, šta ćeš sa nama koji smo ti verovali?'... Tako smo počeli. Pitam se što ga Bog uze tako rano i imam samo jedan odgovor – neko je na onom svetu napao Srbe i Gojko je otišao da ih brani", rekao je Tomislav Nikolić u Subotici.

komemoracija, Subotica, Gojko Radic
foto: Kurir/N.H.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić se oprostio od Radića rečima da iznenadni odlazak istaknutog odbornika u Skupštini grada i jednog od osnivača SNS, sve je potresao.

"Naš Gojko započeo je u Republici Srpskoj Krajini bio istaknuti predstavnik srpskog naroda u istočnoj Slavoniji, u Tenji, a 1996. godine došao je u Suboticu, proživljavajući sve tragedije srpskog naroda na tom prostoru. Njegova otvorenost i domaćinsko držanje, učinili su da među Subotičanima stekne poštovanje. Tokom dugog opozicionog delovanja u gradu, vlast je od njega uvek mogla da očekuje oštru kritiku, ali i zdravo razumevanje za pitanja od opšteg interesa. Dobrobit grada bila je uvek na prvom mestu. Mnogo je voleo svoj srpski narod. Lično je pomagao inicijative za očuvanje srpskog identiteta, pomagao mnoge Srbe koji su napustili svoja ognjišta. Uvek je bio na strani prognanih, jer je svaki moralno osetljiv čovek na toj strani, kako je govorio njegov prijatelj Brana Crnčević, koji je Gojkovim angažovanjem dobio i svoju ulicu na Paliću", podsetio je Bakić.

komemoracija, Subotica, Gojko Radic
foto: Kurir/N.H.

Bakić je naglasio da je SNS njegovim odlaskom izgubila borca za svaku njenu vrednost i svaki njen cilj, a da će ga Subotica pamtiti po dobru.

"Počivaj u miru brate Srbine", oprostio se i lično gradonačelnik Bakić od narodnog poslanika Radića.

Gojko Radić je radio i na podršci Srpskoj pravoslavnoj crvki, a vladika bački Irinej, odlikovao ga je ordenom Svetog Save, drugog stepena, na Krstovdan prošle godine. Radića je Medaljom zasluga za narod odlikovao Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, 2018. godine. Učestvovao je u osnivanju Srpske napredne stranke 21.10.2008. godine, a tokom godina obavljao više funkcija. U Savet za Vojvodinu Srpske napredne stranke, imenovan je tokom 2013. godine.

komemoracija, Subotica, Gojko Radic
foto: Kurir/N.H.

Nakon komemoracije u 12 časova, Gojko Radić je sahranjen na Pravoslavnom groblju u Subotici, a iza sebe je ostavio suprugu Danijelu, troje unučadi i sinove Vukašina i Lazara sa porodicama.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track