IZ MUZEJA JUGOSLAVIJE POKRADENE TITOVE STVARI I ČAŠE HAJLA SELASIJA: Nova pljačka kulturnog blaga, krivac radnik obezbeđenja
Deo kolekcije Titov poklon od Selasija, Foto: Muzej Istorije Jugoslavije, Shutterstock

nova pljačka

IZ MUZEJA JUGOSLAVIJE POKRADENE TITOVE STVARI I ČAŠE HAJLA SELASIJA: Nova pljačka kulturnog blaga, krivac radnik obezbeđenja

Politika -

Ministarka Gojković otkrila da je u decembru 2016. ukradeno više ličnih predmeta Josipa Broza, kao i poslužavnik i čaša s likom etiopskog vladara. Firma „Dobergard“ morala da plati 3,2 miliona dinara odštete

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otkrila je da je u decembru 2016. iz Muzeja Jugoslavije ukradeno više ličnih predmeta Josipa Broza Tipa, kao i poslužavnik i čaša s likom Hajla Selasija!

Za pljačku je pravosnažno osuđen radnik obezbeđenja muzeja, angažovan preko firme „Dobergard“, koja je, na osnovu učinjene štete, isplatila 3.250.607,16 dinara Ministarstvu finansija. I pored sudskog procesa, Ministarstvo kulture, koje je tada vodio Vladan Vukosavljević, nije prekinulo saradnju s pomenutom firmom. Naime, firma „Dobergard“ je radila na poslovima obezbeđenja drugog muzeja - Muzeja primenjene umetnosti, u kom je u avgustu 2019. došlo do pljačke dragocenosti, za šta se opet sumnjiči radnik ove firme.

Maja Gojković
foto: Nemanja Nikolić

Pravosnažna presuda

- Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković upravo se upoznala sa još jednim predmetom počinjene krađe, ovoga puta iz decembra 2016. u Muzeju Jugoslavije, koju je izvršila osoba angažovana po ugovoru o delu u firmi „Dobergard“, zajedno sa „Dobergard plusom“, koja je obavljala fizičko-tehničko obezbeđenje ovog muzeja. Iz predmeta se vidi da je okrivljeni zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela teške krađe i osuđen je pravosnažnom presudom. Iz popisa predmeta utvrđeno je da je počinilac krivičnog dela otuđio lične predmete Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čašu s likom Hajla Selasija. Firma „Dobergard“ je na osnovu učinjene štete isplatila 3.250.607,16 dinara na račun Ministarstva finansija, Uprave za trezor - navodi se na sajtu Ministarstva kulture, kao i:

- Ministarstvo podseća da je u toku postupak vezan za krađu vrednih predmeta iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti, gde je takođe okrivljena osoba radnik firme „Dobergard“, koja još uvek obezbeđuje ovaj muzej.

Umesto da prekine sve poslovne veze s pomenutom firmom, ministarstvo, koje je tada vodio Vukosavljević, nastavilo je saradnju. „Dobergard“ je posle ove pljačke iz decembra 2016. obezbeđivao i Muzej primenjene umetnosti, u kom je u avgustu 2019. ukraden nakit vredan 300.000 evra. I za ovu pljačku je, kako se sumnja, odgovoran radnik pomenute firme.

Opljačkan Muzej Jugoslavije
Opljačkan Muzej Jugoslavijefoto: Milan Obradović

Velika vrednost

- Uglavnom je to zlatni nakit iz 19. i prve polovine 20. veka, koji ima znatnu materijalnu vrednost. Među ukradenim predmetima nalazi se nekoliko njih koji, pored materijalne, imaju i veliku kulturno-istorijsku vrednost, kao što su, na primer, prsten s grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka, i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović i koja je izrađena u Minhenu 1887. godine. Ukupna vrednost ukradenih predmeta procenjena je na oko 300.000 evra - naveli su za naš list nakon što smo kontaktirali s direktorkom muzeja Ljiljanom Miletić Abramović.

Krađa je odmah prijavljena SBPOK, a policija je protiv osumnjičenog podnela krivičnu prijavu i slučaj je trenutno u nadležnom tužilaštvu.

BEZ KOMENTARA

Vukosavljević ćuti

Vladan Vukosavljević
foto: Damir Dervišagić

Bivšem ministru kulture su poslata pitanja putem SMS - da li je znao za pljačku i zašto nisu raskinuti ugovori s firmom „Dobergard“, ali do zaključenja broja odgovori nisu stigli.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track