Vujović: Sistemska ekološka edukacija dece i mladih važna za budućnost
Foto: Promo

Vujović: Sistemska ekološka edukacija dece i mladih važna za budućnost

Politika -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa potpredsednikom Vlade i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Brankom Ružićem o sistemskoj ekološkoj edukaciji dece i mladih u cilju podizanja svesti o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i održivom razvoju, za šta će biti formirana radna grupa. Vujović je navela da su deca i mladi ključna ciljna grupa koja može da doprinese zaštiti životne sredine i dodala da je, pored sadržaja koji su sastavni deo obrazovnog procesa, potrebno dodatno razvijanje ekološke svesti i odgovornosti prema životnoj sredini, uz participaciju učenika u konkretnim aktivnostima na lokalnom nivou.

ministarstvo
foto: Promo

-Sistemskim uključivanjem svih obrazovnih ustanova u participativno ekološko obrazovanje podići ćemo svest na zavidan nivo, koji nam je potreban za što bržu ekološku tranziciju i prilagođavanje standardima i regulativi EU. Sticanjem kompetencija, koje obuhvataju znanje, veštine i praksu, uz kreiranje jasnog stava prema zaštiti životne sredine i klimatskim promenama kod dece i mladih, osiguraće bolju budućnost i otpornije društvo na klimatske promene – rekla je ministarka.

ministarstvo
foto: Promo

Na sastanku je postignut dogovor o formiranju zajedničke radne grupe dva ministarstva, koja će raditi na promovisanju važnosti očuvanja životne sredine, kao i razvijanju svesti i daljem unapređivanju znanja kod dece i mladih iz ove oblasti. Ministar Ružić je rekao da jedan od propisanih osnovnih ciljeva obrazovanja jeste i razvijanje svesti o značaju održivog razvoja, zaštite i očuvanja prirode i životne sredine, i ekološke etike.

-Ovi sadržaji već se obrađuju školama, ali želimo da dodatnim aktivnostima ukažemo na značaj očuvanja i zaštite životne sredine – naveo je Ružić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track