OVO JE NAJVEĆI STRAH ALBANACA NA KOSOVU: Bez Amerikanaca u Bondstilu smo gotovi, ako oni odu, i mi ćemo za njima! (VIDEO)
Foto: Vladimir Šporčić

ZABRINUTI ZA BUDUĆNOST

OVO JE NAJVEĆI STRAH ALBANACA NA KOSOVU: Bez Amerikanaca u Bondstilu smo gotovi, ako oni odu, i mi ćemo za njima! (VIDEO)

Politika -

Vojni kamp Bondstil kod Uroševca glavna je garancija američkog vojnog prisustva na Kosovu, ali su u poslednjih petnaestak godina, Amerikanci bar četiri navrata najavljivali povlačenje svojih trupa sa Kosova. Razlozi su bili različiti – od isteka roka upotrebe montažnih objekata koji čine bazu Bondstil, preko političkih pritisaka zarad ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom i uspostavljanja Specijalnog suda za zločine OVK, pa do ukidanja taksi na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

Na najave mogućeg zatvaranja Bondstila najžešće su, kako se čini, reagovali albanski lobisti u SAD, a iako do toga još nije došlo, Albanci sa Kosova i dalje računaju na mogućnost odlaska američkih trupa, i naglašavaju da će, ako odu Amerikanci, otići i oni.

U anketi koja je za Radio Slobodna Evropa urađena na ulicama Uroševca, tamošnji Albanci kažu da je baza Bondstil garant njihovog opstanka na tim prostorima i zaštita, kako kažu, njihove mlade države. Oni ističu da bi se stvari na Kosovu lako mogle promeniti bukvalno za nekoliko minuta i da bi i oni otišli za Amerikancima.

Pogledajte šta su Albanci rekli na pitanje o eventualnom odlasku američkih trupa u bazi Bondstil:

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track