JANŠIN PREDLOG USTALASAO REGION: BiH je nefunkcionalna država, potrebna nova međunarodna konferencija o Balkanu
Foto: Kurir, Shutterstock, Beta

upozorenje

JANŠIN PREDLOG USTALASAO REGION: BiH je nefunkcionalna država, potrebna nova međunarodna konferencija o Balkanu

Politika -

Podela Bosne i Hercegovine na etničkim osnovama, o čemu je slovenački premijer pisao Briselu, uzdrmala bi region iz temelja i uvela nas u nove sukobe, smatraju stručnjaci

Podela BIH na etničkim osnovama, što bi, prema ideji slovenačkog premijera Janeza Janše, bio završni raspad SFRJ, nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe.

Otvaranje pitanja granica na Balkanu, smatraju sagovornici Kurira, uzdrmalo bi region i ne bi stalo samo na jednoj zemlji.

Janez Janša
foto: AP Francisco Seco

Neslužbeni dokument

Janša je, prema pisanju medija u BIH, predao Briselu neslužbeni dokument u kojem se, između ostalog, spominje podela BIH na etničkim osnovama, kao završni akt raspada nekadašnje SFRJ. Navodi se i da je to dokument o kome se u Briselu već neko vreme spekuliše. Iako je slovenački premijer odbacio ove navode kao netačne, region je ustalasan. Tanja Fajon, evroparlamentarka, priznala je da joj se telefon usijao od poziva i poruka iz BIH, a sve to iz straha da Janša pokušava da dovrši plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske. Inače, Janšinim predlogom za rešavanje krize na Zapadnom Balkanu bi se zapravo prekrojile granice šest država - Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da se, iako nema potvrde u vezi sa pomenutom dokumentom, boji da se nešto ipak tamo događa.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

- To nije nepoznata teza. Međutim, takvo rešenje ne garantuje mir i stabilnost na ovim prostorima. Pitanje etničkih granica bi značilo direktno ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta niza država. Otvaranje pitanja granica na Balkanu je sigurno izazivanje novih sukoba i sasvim sigurno se ne bi završilo u miru. Drugo, to se onda ne bi zavrsilo ni samo na Bosni. Jedina formula za mir i stabilnost na Balkanu u ovom trenutku je poštovanje suverenitata i integriteta balkanskih država, uključujući i Srbiju sa KIM u njenom sastavu - naveo je Milivojević.

Desetine novih problema

Istog je stava i predsednik SDPS Rasim Ljajić, koji kaže da Janšin predlog nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih slovenački premijer izgleda, kako kaže, nikada nije izašao.

Rasim Ljajić
foto: Zorana Jevtić

- Ovo je najbolji primer kako nacional - populisti olako potežu za rešenjima, koja na prvih pogled izgledaju jednostavno i logično, a u suštini, umesto jednog, otvaraju na desetine novih problema u regionu - rekao je Ljajić. Dodaje da po tome što Janša nudi ispada da se državne granice moraju poklapati sa etničkim, odnosno da u jednoj državi mogu živeti isključivo pripadnici jedne homogne entičke grupe:

Živadin Jovanović

Treban nam novi skup o Balkanu

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da je Dejtonskim sporazumom napravljena država koja u formalnom smislu nije ni federacija ni konfederacija, već labava zajednica koja zavisi od volje tri naroda:

- Ne mogu da ulazim u špekulacije oko non pejpera koji nisam video i ko je u pravu. Bliži sam razmišljanjima o jednoj novoj međunarodnoj konfereciji za razmatranje problema na prostoru bivše Jugoslavije. Ne može se parcijalno izvlačiti jedan po jedan problem i rešavati u korist Zapada. Mora se silovito prići tim problemima, potreban je globalan prilaz Balkanu.

- Ta teorija iz 19. veka nas je i odvela u ratove devedesetih, a Janez Janša bi ponovo, sa pristojne udaljenosti, da posmatra nove etničke sukobe, ili eventualno 'humano preseljenje' stanovništva iz jedne u drugu državu.

Kurir.rs/K.Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track