Najnovije vesti

TUŽILAŠTVO U HAGU TRAŽI: Produženje pritvora za Gucatija i Haradinaja, povećali se rizici
Foto: Printscreen Youtube

ratni veterani OVK

TUŽILAŠTVO U HAGU TRAŽI: Produženje pritvora za Gucatija i Haradinaja, povećali se rizici

Politika

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor predsedniku i potpredsedniku Udruženja ratnih veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju jer smatra da su se tokom postupka povećali rizici zbog kojih im je pritvor određen.

Oni su uhapšeni u 25. septembra prošle godine, a pritvor im je već dva puta produžavan - zbog postojanja opravdane sumnje da su zastrašivali svedoke i ometali procese pred Specijaizovanim većima sa sedištem u Hagu, kao i opasnosti da će to nastaviti da čine ukoliko se nađu na slobodi, zatim zbog opasnosti od bekstva i da će ponoviti krivična dela.

U dopisu sudiji za prethodni postupak, tužilaštvo ukazuje na povećanje pomenutih rizika jer je podnelo svoj pretpretresni podnesak sudu (sa spiskom pojedinačnih optužbi protiv optuženih, sa spiskom dokaza kojim ih potkreljuje), listu svedoka i listu dokaza protiv njih.

- Optuženi sada, kada im se približava početak suđenja, imaju potpun izveštaj o slučaju koji tužilaštvo vodi protiv njih, što samo povećava njihov podsticaj za pokušaj nezakonitog izbegavanja ili ometanja postupka, uključujući ponavljanje radnji zbog kojih optuženi u ovom slučaju - navelo je pored ostalog tužilaštvo.

Takođe smatra da se većina argumenata odbrane u ovom preistipitavanju pritvora pregledu jednostavno ponavljaju, iako ih je sudija već odbacio, pa zaključuje da "ponovljeni podnesci ne predstavljaju izmenu okolnosti".

Dalje navodi da ni Gucati ni Haradinaj nisu predložili nove garancije za ublažavanje rizika od zbog kojih im je pritvor određen, a pod kojima bi sud mogao da im ukine pritvor.

Gucati i Haradinaj su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra prošle godine.

Uhapšeni su u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Prošle sedmice sud je objavio podnesak Gucatijevih advokata kojim su zatražili da mu se hitno ukine pritvor, sa ili bez garancija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...