LIDER SSP SPROVODI PAKLENI PLAN PRED IZBORE: Đilas hoće da razbuca DS i preotme ljude kako bi ojačao svoju stranku!
Foto: Ana Paunković

POLITIKA

LIDER SSP SPROVODI PAKLENI PLAN PRED IZBORE: Đilas hoće da razbuca DS i preotme ljude kako bi ojačao svoju stranku!

Politika -

Lider SSP Dragan Đilas polako, ali sigurno sprovodi u delo plan da potpuno oslabi DS uz pomoć njenog lidera Zorana Lutovca i preotimanjem ljudi, pa i čitavih odbora demokrata ojača svoju partiju pred predstojeće izbore.

Dobro obavešten izvor Kurira iz redova demokrata navodi da Đilas još od 2018. aktivno urušava DS, na čije čelo je samo s tim ciljem i doveo Lutovca.

- Đilas je pre svega finansijski pomogao kampanju Lutovca i njegovog tabora u trci za predsednika DS 2018. Naime, dve godine ranije, Lutovac je osvojio svega par desetina glasova na stranačkim neposrednim izborima, dok je te 2018, uz Đilasov kapital uspeo na volšeban način da pobedi za par glasova u prvom krugu Gordanu Čomić i Branislava Lečića. Čak je i slavio s njima pobedu - podseća naš sagovornik.

Dragan Đilas, Zoran Lutovac
foto: Privatna arhiva

Od tada pa do danas, kaže, Đilas utiče na apsolutno sve odluke unutar DS, i to, pored Lutovca i preko Saše Paunovića koji je sada vraćen u redove DS i Dejana Nikolića, kao i Draganu Rakić

- Od tog trenutka on počinje da polako ali sigurno slabi i urušava DS, dok istovremeno radi na jačanju svoje stranke. Pored toga što je kamatama na dug doktajčio finansijski DS, uklonio je iz nje sve jače kadrove, a potom i u poslednje dve godine uticato da se raspusti preko 80 odbora od ukupno 116, što je dovelo DS u stanje organizacione kome. Istovremeno, njegov SSP je formirao svoje odbore širom Srbije, i to tako što je preuzimao odbore DS-a. Poslednji primer je prelazak nekadašnjeg funkcionera DS Vojislava Vasića koji je prešao u njegov SSP u Paraćinu, a sa sobom je poveo i Sašu Vlajića - navodi naš sagovornik.

Balša Božović
foto: Dado Đilas

Nekadašnji poslanik DS, predsednik IO Akademije za razvoj demokratije, Balša Božović za Kurir kaže da je sada očigledno da je postojao veoma precizan plan o ubijanju DS, te da su to zajednički sprovodili i režim i deo opozicije koji je nastao iz DS.

- Vlast je u demokratama imala konstantu pretnju zbog svoje nekadasnje jake infrastrukture ali i težnje ka modernizaciji društva jer su demokrate nekada okupljale veliki deo liderskog potencijala Srbije. Stranka je imala jake mehanizme koji su garantovali demokratiju. To je sada sve nestalo. Nastavlja se svakodnevno sa čerupanjem DS, čime je doprinelo i aktuelno rukovodstvo ali i stranke sa kojima je DS u koaliciji, najpre Đilasov SSP - ističe Božović.

Dodaje da je DS nezgodan svedok i za Aleksandra Vučića i za Đilasa, tako da, kaže, ni malo ne čudi što danas ta stranka nema ni svoju centralu, što su joj zaposleni ostali na ulici i što su izgubili sve odbore po Srbiji i što je posle 8 godina vlasti u celoj Srbiji ostavljena u bankrotu sa dugovima od preko 2 miliona evra.

Stanković siguran

Od DS nećeostati ni ime

Da je Đilasova stara, a možda i večita opsesija DS, smatra i politički analitičar Dejan Vuk Stanković. - Ako ne može da "poseduje" DS, on će je uništiti. Liči na fatalizam koji je anti politički, po inspiraciji i po ishodu. Ali, mnogo toga što radi tandem Đilas

- Lutovac nema politički korisnu dimenziju. Od DS neće ostati ni ime koliko je unutrašnje uništavaju - ocenio je Stanković za naš list.

Foto/Source:Ana Paunković/ I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track