MINISTRI VULIN I NEHAMER: Srbija i Austrija su saveznici u borbi protiv terorizma i iregularnih migracija!
Foto: Nemanja Nikolić

Saradnja

MINISTRI VULIN I NEHAMER: Srbija i Austrija su saveznici u borbi protiv terorizma i iregularnih migracija!

Politika -

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Austrije potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija i poručili da su ove dve zemlje saveznici u borbi protiv terorizma i iregularnih migracija

Aleksandar Vulin i Karl Nehamer, ministri unutrašnjih poslova Srbije i Austrije, potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti vanrednih situacija i poručili da su ove dve zemlje saveznici u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i iregularnih migracija.

- Srbija i Austrija su zemlje koje imaju zajedničke neprijatelje, a to su organizovani kriminal i teroristi, koji su neprijatelji svake zemlje u svetu. Terorizam je globalni fenomen i sve ono što se desilo 2. novembra u Beču može da se desi i u Beogradu ili bilo kom drugom gradu u svetu. Građani Srbije su duboko saučestvovali sa bolom svih Bečlija i naša podrška i pomoć u borbi protiv terorizma nikada ne može da se dovede u pitanje - naveo je Vulin.

Sa austrijskim kolegom je, kako je naveo, razgovarao i o migrantskoj krizi i njenim posledicama.

Aleksandar Vulin
foto: Nemanja Nikolić

- Srbija nije primarna destinacija migranata. Oni mnogo radije žele da odu u Beč ili Berlin, ali to ne znači da Srbija treba da prenosi teret krize na druge zemlje, da se ne bori protiv ilegalne migracije - naveo je Vulin, kao i da će Srbija učiniti sve da naše granice budu sigurne i da se što manji broj iregularnih migranata nađe na teritoriji Srbije ili je napusti.

- Što manje migranata bude u Srbiji biće ih manje u Austriji - dodao je Vulin. On se zahvalio za podršku i pomoć koju Srbija dobija od Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije - za angažovanje pripadnika policije, materijalnu i diplomatsku pomoć koju dobija naša zemlja po pitanju borbe protiv posledica migrantske krize.

Aleksandar Vulin
foto: Nemanja Nikolić

- Srbija nije, i neće postati parking za migrante i to je najveća pomoć koju možemo da pružimo Austriji u borbi protiv migrantske krize - istakao je Vulin i zahvalio Vladi Austrije na agažovanju u kontingentu KFOR na Kosovu. Ministar Nehamer je naveo da je velika privilegija što je sa delegacijom došao u posetu Srbiji. Kako je istakao, Austrija i Srbija su saveznici u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i pre svega u borbi protiv ilegalne migracije. - Kriminal je transnacionalan i ne drži se granica. Zato je potrebna i transnacionalna saradnja u toj borbi. Danas smo vodili intenzivne razgovore kako možemo dalje da razvijamo našu saradnju i u oblasti obaveštajnih službi, posebno u vezi borbe protiv terorizma, kao i u oblasti saradnje kriminalističke policije, kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, i što se tiče pitanja granica - istakao je, kao i da je impresioniran angažovanjem Srbije po pitanju zaštite granice.

- Bio sam u prilici da posetim ogradu koja se gradi prema Severnoj Makedoniji. Ta zaštita granice je važna, jer se time štiti i granica i bezbednost Austrije - naglasio je on.

Nehamer je uručio počasna odlikovanja pripadnicima MUP - veliki zlatni orden časti Republike Austrije uručio je direktoru policije Vladimiru Rebiću i pomoćniku ministra, načelniku Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoranu Lazarovu. Veliki orden časti uručen je pomoćniku direktora policije Dejanu Kovačeviću, kao i načelniku Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Milanu Dimitrijeviću.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track