Najnovije vesti

MIODRAG LINTA: Srpsko tužilaštvo da se konačno zainteresuje za ubistva i progon Srba iz Zadra 1991.
Foto: Marina Lopičić

zločini ostali nekažnjeni

MIODRAG LINTA: Srpsko tužilaštvo da se konačno zainteresuje za ubistva i progon Srba iz Zadra 1991.

Politika

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv nekadašnjih čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog planske likvidacije, mučenja i progona zadarskih Srba i masovnog uništavanja srpske imovine 2. maja 1991. godine i kasnije tokom ratnog perioda.

Miodrag Linta
foto: Dragana Udovičić

Linta u saopštenju podseća da se danas navršava 30 godina od događaja koji je nazvan ''Zadarska kristalna noć'' ili ''Progon zadarskih Srba''.

''U Zadru je nakon dolaska HDZ-a na vlast maja 1990. godine odmah počeo najbrutalniji pritisak na Srbe putem telefonskih pretnji, uvreda, poruka mržnje, psihičkog i fizičkog maltretiranja. Zatim su počela hapšenja, mučenja i likvidacije Srba. Odnos prema Srbima u Zadru je jedan od mnogih dokaza ustaškog karaktera Tuđmanovog režima'', navodi Linta.

On ističe da se vrhunac obračuna sa Srbima desio 2. maja 1991. godine kada je besna rulja krenula da se obračuna sa Srbima i uništava njihovu imovinu.

U Zadar je tada, kako kaže Linta, došlo više stotina ljudi sa desetak autobusa koju su bili naoružani motkama i šipkama, pevajući ustaške pjesme i uzvikujući ustaške parole.

Upotrebljena je i velika količina eksploziva koji se u to vreme nalazio jedino u posedu policije, koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu.

Tog i sledećeg dana, dodaje Linta, uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra.

Brojne činjenice pokazuju da je rušilački pohod na Srbe i srpsku imovinu bio dobro organizovan i ranije isplaniran u koordinaciji lokalnih moćnika i vlasti Zagrebu, navodi se u saopštenju.

Linta navodi da je tog i narednih dana iz Zadra proterano oko 10.000 Srba, a uništeno oko 200 srpskih kuća, vikendica, poslovnih objekata i lokala društvenih firmi iz Srbije.

Miodrag Linta
foto: Zorana Jevtić

Likvidacije Srba i miniranje srpskih kuća i privrednih objekata su nastavljeni tokom leta i jeseni 1991. i tokom 1992. godine Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća, u užem delu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vreme rata.

''Srbi koji su ipak odlučili da ostanu u Zadru bili su izvođeni iz kuća ili su hapšeni po ulicama i vezanih očiju odvođeni u ciglanu kraj Nina i na druga mesta gđe su najsvirepije mučeni, a mnogi su likvidirani samo zato što su Srbi. U periodu od 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila, a ostalo su pripadnici JNA u Zadru'', dodaje Linta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...