VUČIĆ SAOPŠTIO ODLIČNE VESTI: Od 1. januara plate skaču na 600 EVRA! Ja sam govorio da privredni rast može da bude i 7 odsto!
Foto: Printscreen Tanjug

skače i stopa privrednog rasta na 6 odsto, procenio i mmf

VUČIĆ SAOPŠTIO ODLIČNE VESTI: Od 1. januara plate skaču na 600 EVRA! Ja sam govorio da privredni rast može da bude i 7 odsto!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je obišavši vakcinalni punkt u beogradskoj kasarni Dedinje saopštio i nekoliko važnih vesti koje se tiču ekonomije i privrede u Srbiji.

Prva je procena MMF koja je stigla kasno sinoć a prema kojoj će privredni rast Srbije prema novim projekcijama MMF biti 6 odsto u ovoj godini a u 2022. 4,5 odsto. Takođe, stopa deficita je smanjena.

- Važno je što MMF kaže da Srbija neće preći 60,3 odsto javnog duga, a onda će javni dug početi da pada - rekao je predsednik Srbije u kasarni Dedinje i pojasnio: Ja sam prognozirao rast Srbije od 6 odsto... MMF je promenio projekcije za Srbiju - sada je na 6 odsto a procenjuju i da će rast i u sledećoj godini biti veći. On je podsetio i da je MMF prvobitno prognozirao da će rast Srbije biti 5 odsto.

Aleksandar Vučić, vakcinacija, Dedinje, kasarna
foto: Printscreen Tanjug

- Izuzetno sam ponosan najvnovijom prognozom, koju sam dobio sinoć oko 22 ili 22.30 sati, da je MMF promenio svoje projekcije za Srbiju. Ranije su govorili da će rast iznositi pet odsto. EK je takođe promenila prognozu i rekla da će biti 5,3 odsto i sada je i MMF promenio na šest odsto", rekao je Vučić u kasarni "Dedinje", gde je otvoren punkt za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih porodica Vučić je istakao da je MMF došao na ono što je i Srbija govorila, da će rast BDP-a naše zemlje ove godine iznositi šest odsto.

- Jedino sam ja govorio da verujem da može da bude i sedam odsto", rekao je Vučić.

Kaže da je Srbija u 2020. imala minus od 0,9 odsto, po čemu smo uz Litvaniju bili najbolji u Evropi. "To govori da Srbija odlično raste i da naša ekonomija odlično napreduje, a da bi mogla još bolje potrebna nam je vakcinacija", dodao je Vučić. Vučić je naveo da je MMF promenio procenu za Srbiju za 2022. godinu sa 3,8 odsto na 4,5 odsto. "I još će to da pomeraju, a kada to pomerate u aprilu na više prognozu, onda je jasno da ta zemlja zaista veoma dobro radi. Ccak su smanjili i stopu deficita koju očekuju", naglasio je Vučić. Dodao je da smo juče samo na gradilištu Moravskog koridora imali prvi put 1.025 radnika i 519 mašina.

Kada se tome dodaju i gradilišta na deonicama Preljina - Požega, Ruma - Šabac, Kuzmin - Rača i drugim. "Taj rast o kojem govorim donosi veće plate i penzije, ne smem da najavljujem ali bismo svakako imali značajno povećanje plata i penzija ako ovo ovako ostane i ako još unapredimo stopu rasta i zato molim ljude da se vakcinišu", naglasio je predsednik.

Prognoza MMF za Srbiju 6 odsto rast BDP u 2021.

Vučić je preneo danas novinarima najnoviju prognozu MMF-a za Srbiju prema kojoj će rast BDP-a u 2021. godini iznositi šest odsto.

"Izuzetno sam ponosan najvnovijom prognozom, koju sam dobio sinoć oko 22 ili 22.30 sati, da je MMF promenio svoje projekcije za Srbiju. Ranije su govorili da će rast iznositi pet odsto. EK je takođe promenila prognozu i rekla da će biti 5,3 odsto i sada je i MMF promenio na šest odsto", rekao je Vučić u kasarni "Dedinje", gde je otvoren punkt za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih porodica Vučić je istakao da je MMF došao na ono što je i Srbija govorila, da će rast BDP-a naše zemlje ove godine iznositi šest odsto.

"Ja sam govorio da može i sedam odsto", rekao je Vučić.

Kaže da je Srbija u 2020. imala minus od 0,9 odsto, po čemu smo sa Litvanijom bili najbolji u Evropi. Vučić je dodao da je MMF promenio procenu za Srbiju u za 2022. godinu sa 3,8 na 4,5 odsto. Takođe, MMF kaže da Srbija ove godine uprkos ogromnom ulaganju u vojsku i investicione radove neće imati javni dug veći od 60,3 odsto i da će javni dug onda opčeti da pada. Predsednik je rekao rast BDP-a značiti da će prosečna plata u Srbiji već od 1. janaura biti veća od 600 evra, a u Beogradu preko 770 ili 780 evra, kao i da će ova godina biti završena sa BDP-om većim od 50 milijardi evra.

Takođe, MMF kaže da Srbija ove godine uprkos ogromnom ulaganju u vojsku i investicione radove neće imati javni dug veći od 60,3 odsto i da će javni dug onda opčeti da pada.

"Fantastične prognoze za Srbiju, uspeli smo da se izborimo u najteže vreme i da kroz davanje ljudima podignemo potrošnju, prilivom stranih direktnih investicija i povećanim izvozom da obezbedimo rast Srbije", naveo je Vučić.

Kaže da građani ne treba da slušaju razne gluposti o prašinu koju navodno neko baca i čipovima i zamolio ih još jednom da se vakcinišu.

Predsednik je rekao da su do juče pojedini mediji organizovali posebne emisije kako jer je kazao da će rast BDP biti šest odsto.

"Sada neće da organizuju emisije kada je MMF rekao da će biti rast šest odsto, a ja vam sad kaže da ćemo mi da probmao da idemo i preko sedam odsto rasta BDP-a u 2021. A svaki taj procenat rasta za više od jednog procentra uvećava plate i penzije", rekao je Vučić.

Ističe da će rast BDP-a značiti da će prosečna plata u Srbiji već od 1. janaura biti veća od 600 evra, a u Beogradu preko 770 ili 780 evra, kao i da će ova godina biti završena sa BDP-om većim od 50 milijardi evra.

Pre osam godina ukupan BDP je iznosio između 33 i 34 milijarde evra, dodao je Vučić.

1 / 9 Foto: Printscreen Tanjug

Predsednik je istakao da je za oko 50 odsto uvećana ukupna ekonomija Srbije u tom periodu.

"Mogu da kažu da sam grozan, ali ovo su rezultate. Nikada Srbija nije imala takav skok i rast u svojoj istoriji", naglasio je Vučić.

Takođe, kurs dinara prema evru nije promenjen već osam godina, što nikad nije bilo u istoriji, dodao je Vučić.

Otvoren punkt za vakcinaciju u kasarni ''Dedinje''

U kasarni "Dedinje" danas je otvoren punkt za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih porodica, a tim povodom punkt za imunizaciju obišao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednika je oko 10 sati ispred kasarne dočekao počasni stroj garde, a nakon predatog raporta, predstavnici Vojske Srbije upoznali su predsednika Srbije sa procesom vakcinacije.

Vučić je rekao da se tu vakcinišu vojnici, pripadnici Ministarstva odbrane i članovi njihovih porodica i poručio im da je vakcinacija veoma važna.

"Malo je bolja situacija ovih dana, od kako smo rekli ovo za 3.000 dinara. Imali smo prošle nedelje smo imali 8.900 novovakcinisanih na dnevnom niovu, a sada imamo 23.000 novovakcinisanih", rekao je Vučić.

Dodao je da to, ipak, još nije dovoljno i naglasio da nigde nisu gužve za vakcinaciju.

"Ccim nije pik, ljudi misle da nije potrebno da se vakcinišu. Tu je i milion teorija zavere, ne možete da verujete šta slušate", rekao je Vučić. Ministar odbrane Nebojša Stefanović je preneo je da se pripadnici vojske najviše vakcinišu Sinofarm vakcinom, zatim Fajzerovom, Spunjikm V i na kraju Astrazenekom. "Sa ovim punktom ćemo malo rasteretiti civilne zdravstvene ustanove", rekao je Stefanović.

Vučić je na to dodao da je strašna negativna kampanja vođena protiv Astrazeneke, a da jučerašnji podaci iz Velike Britanije gde nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj,a imaju deset puta više stanovnika od nas, govore u prilog ovoj vakcini. Imunizaciju u kasarni "Dedinje" sprovode tri tima lekara, a prvu dozu vakcine protiv virusa korona danas će primiti oko 160 pripadnika garnizona i njihovih članova porodice. Oni će biti vakcinisani cepivom kineskog proizvođača Sinofarm. Obilasku punkta prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja