Ministar unutrašnjih poslova

MINISTAR VULIN: Srbija i Rusija strateški partneri i iskreni prijatelji

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, u okviru dvodnevne radne posete Ruskoj Federaciji, razgovarao je danas u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

Ministar Vulin, nakon sastanka, istakao je da odnosi između Srbije i Rusije nikada nisu bili na višem nivou, iskreniji i sadržajniji.

„Zahvaljujući ličnom odnosu između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina možemo da kažemo da pripadamo onoj generaciji Srba koja može da kaže da je sa Rusijom radila na najbolji način, da je čuvala interese Srbije i samim tim interese Rusije“, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, gospodin Patrušev koji je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije je veliki prijatelj Srbije, koji dobro poznaje našu zemlju i sva dešavanja na Balkanu.

„Patrušev je izrazio veliku spremnost da nastavi da sarađuje sa Srbijom i da sve naše strukture bezbednosti rade zajedno oko zajedničkih tema, borbe protiv organizovanog kriminala, narko-dilera, terorizma. Sve su to stvari koje nas objedinjuju i povezuju“, istakao je ministar Vulin koji je sekretaru Saveta bezbednosti Rusije preneo najtoplije pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Ministar Vulin je rekao da Srbija očekuje podršku Rusije po pitanju sprečavanja bilo kakvih promena u mandatu Kfora i Unmika, mimo Rezolucije 1244.

„Istakao je da se Srbija, dok je vodi Aleksandar Vučić, neće pridružiti antiruskoj histeriji i neće uvesti sankcije Rusiji. Srbija će ostati vojno neutralna zemlja i to je temeljno opredeljenje naše politike“, rekao je ministar Vulin.

Dodao je da je imao sastanak sa velikim prijateljem i da sa zadovoljstvom ističe da će se saradnja nastaviti, da će se nastaviti sa obukama pripadnika policije, jer od Ruske Federacije može da se nauči mnogo, posebno u oblasti sajber bezbednosti, gde su jedna od vodećih nacija u svetu.

„Isto tako mi ćemo svojim znanjem i iskustvom moći da obogatimo predstavnike Ruske Federacije i da borbu protiv zala modernog čovečanstva učinimo boljom i efikasnijom. Srbija i Rusija nisu samo strateški partneri, Srbija i Rusija su istinski prijatelji i pretnje koje dolaze i jednoj i drugoj zemlji učvršćuju nas u potrebi da se borimo protiv njih, budemo još organizovaniji i jedinstveniji“, poručio je ministar Vulin.

Ministar je Patruševu izrazio saučešće za sve žrtve stravičnog napada u Kazanju i pružio punu podršku naše zemlje.

Poželevši dobrodošlicu ministru Vulinu, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Patrušev istakao je da Rusija i Srbija nisu samo strateški partneri već da su naši narodi povezani vekovima vezama duhovnog srodstva.

Patrušev je naglasio da je Rusija saveznik Srbije i da će i dalje braniti interese Srbije na međunarodnim forumima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track