PETKOVIĆ REAGOVAO NA BESMISLENE NAJAVE IZ PRIŠTINE: Kurti zamajava javnost, a sad je otišao korak dalje
Foto: Kurir

KAKVA TUŽBA

PETKOVIĆ REAGOVAO NA BESMISLENE NAJAVE IZ PRIŠTINE: Kurti zamajava javnost, a sad je otišao korak dalje

Politika -

Aljbin Kurti nastavlja da zamajava i svoju i međunarodnu javnost gotovo svakodnevnim izjavama o nekakvoj tužbi protiv zvaničnog Beograda za navodne ratne zločine i genocid, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je ukazao da je predsednik prištinske vlade sada otišao i korak dalje, najavljujući osnivanje Instituta, koji će te zločine tobože dokumentovati.

"Takva mogućnost ne postoji ni u pravnoj literaturi niti praksi, a u takve najave ne veruje ni stručna ni politička javnost u Prištini. Beograd je više puta ponovio da je u pravnom smislu nemoguće da jedna teritorija, što takozvano Kosovo jeste prema Rezoluciji 1244 SB UN, tuži sopstvenu državu za ratne zločine, kada ne može biti stranka u postupku", istakao je Petković u saopštenju.

S toga su, napomeno je, i ove poslednje izjave Aljbina Kurtija ništavne i nemaju nikakvo pravno utemeljenje.

"Zato je potpuno jasno da najava tužbe kojom Kurti svaki čas preti, služi za dnevno-političke svrhe, kako bi se sakrili svi problemi sa kojima se stanovništvo na Kosovu i Metohiji suočava, počev od socijalno-ekonomskih pitanja, pa do nemogućnosti da se zštiti zdravlje ljudi i nabave preko potrebne vakcine protiv korona virusa", dodao je Petković.

Prema njegovim rečima, Kurti se možda nada da će, stalno pominjući navodne srpske zločine, prikriti svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, od strane albanskih terorista, na koje Priština nema nameru da reaguje, kao što nema nameru da počinioce ovakvih zlodela privede pravdi.

"Ali, Kurti dobro zna, da pravda možda jeste spora, ali je svakako dostižna i izvesna, a najbolji dokaz za to je suđenje bivšim kosovskim liderima u Hagu, za zločine nad Srbima i drugim nealbancima", dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track