PREMIJERKA BRNABIĆ O IZGRADNJI HIDROELEKTRANE BUK BIJELA: Nije mi jasno protivljenje Bošnjaka na racionalnom nivou
Foto: Ana Paunković

javno

PREMIJERKA BRNABIĆ O IZGRADNJI HIDROELEKTRANE BUK BIJELA: Nije mi jasno protivljenje Bošnjaka na racionalnom nivou

Politika -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nijedan racionalan razlog za protivljenje vlasti Bosne i Hercegovine izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, uz pitanje kako to da ranije koncesije, koje su davali entiteti ili kantoni, nisu bile problem, ali ova sada jeste.

- Jasno mi je na političkom nivou, ali na racionalnom nivou mi nije jasno protivljenje izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" - rekla je Brnabić upitana kako komentariše protivljenje Bošnjaka tom projektu.

Ona je podsetila da je, i u Istočnom Sarajevu pre par dana na isto pitanje, rekla da je u poslednjih 20 godina u BiH izdato 280 koncescija, a sve su ih izdali ili entiteti, ili kantoni.

- Ni u jednoj od tih 280 nije postojao problem. Ako bi ovo sada bio problem, morali bismo da vidimo što nije bilo problema u ostalih 280 koncesija - rekla je Brnabić.

Dodala je i da je 2012. godine bila potpisana koncesija i ugovor sa nemačkim investitorom RWE, jednom od najvećih nemačkih energetskih kompanija, za istu hidroelektranu.

- Pogodite koliko je tada bilo žalbi Ustavnom sudu. Nula. Tako da ne vidim koja je razlika između 2012. godine i nemačkog investitora, i 2021. godine i investicije srpske energetske kompanije, EPS-a - rekla je Brnabić.

Ponovila je da ne može da nađe nijedan racionalan razlog za to što je bilo šta podignuto pred Ustavnim sudom BiH.

Brnabić je istakla i da Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, u ovom slučaju u RS, da su urađene sve analize, pravne i finansijske, i da je odlučeno da se investira u najboljoj veri.

- To su radili i neki pre nas, nisu se suočili sa tužbama. Ako bilo šta Ustavni sud odluči, a da kaže, da RS nije smela da izda tu koncesiju, to će biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobijali koncesije entiteta ili kantona u proteklom periodu - rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track