04:09

Šutanovac o povlačenju KFOR sa Kosova

usijanje na kurir televiziji

ŠUTANOVAC O POVLAČENJU MEĐUNARODNIH SNAGA SA KiM: Ne znamo zašto su Rusi otišli, ako i KFOR ode, to nas vodi u DESTABILIZACIJU

Politika -

Ukoliko međunarodne snage napuste Kosovo i Metohiju, bezbednost ne može da ostane na trenutnom nivou, saglasan je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Jedan od osnivača Saveta za strateške politike u emisiji Usijanje na Kurir televiziji naglasio je da ukoliko danas odete u Visoke Dečane, monasi će reći da italijanski kontigent KFOR koji čuva manastir dobro radi svoj posao, zbog čega se osećaju dosta bezbedno.

"Bez njih bi bili nebezbedni! Bilo kakva ideja oko povlačenja KFOR sa Kosova neminovno nas vodi u destabilizaciju i pitanje je samo koji bi intenzitet sukoba bio, niži ili viši, ali koga to od ih ljudi koji žive tamo briga ukoliko im zapale kuću ili ih proteraju", pita se Šutanovac.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

On je podsetio da su na Kosovo prvo ušle ruske snage 1999. godine i povukle se 2003. godine, a da im niko od ruskih zvaničnika nije zvanično rekao zašto su se te jedinice povukle sa Kosova.

"Reč je bilo da su branili neku školu, a to nije bilo tačno. Ali ako je terbalo da čuvaju školu, šta je to, kao malo? Ako treba da čuvamo samo jednu školu, mi ćemo se povući. Pa puno vam hvala, baš ste nam učinili veliku uslugu da ne možete da čuvate našu decu na Kosovu!", rekao je demokrata.

Šutanovac je naglasio da su se po njegovom shvatanju Rusi povukli jer nisu više nalazili interes.

"Te misije koštaju, rekli su "mi ćemo se povući, tu je KFOR". Posle toga je usledio Martovski pogrom i bukvalno je NATO spasio Srbe, pucao je u teroriste koji su napadali Srbe. Da nije bilo toga imali bismo neke ratne operacije", otkrio je gost Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:28

Tadić prvi put detaljno objasnio zašto je napustio Demokratsku stranku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track