ALBANCI OBJAVILI NOVI NON PEJPER IZ BRISELA: Autonomija za sever KiM jedna od GLAVNIH TEMA sastanka Vučića i Kurtija
Foto: Profimedia

rok do septembra 2022.

ALBANCI OBJAVILI NOVI NON PEJPER IZ BRISELA: Autonomija za sever KiM jedna od GLAVNIH TEMA sastanka Vučića i Kurtija

Politika -

Portal Albanijan post objavio je novi "non pejper" koji govori o sadržaju prvog sastanka presednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija koji bi trebalo da bude održan u Parizu u junu.

U tom dokumentu precizirani su vreme sastanka, ali i teme i ciljevi nove runde pregovora koji je projektovan kao završnica koja bi trebalo da traje do februara 2022. Sve bi trebalo da se konkretizuje do konačnog sporazuma u narednih godinu dana.

To je prema navodima portala inicijativa Nemačke i Francuske koja za cilj ima normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Normalizacija odnosa između obe strane biće osnovana na osnovu mandata Generalne skupštine UU Rezolucija A/64/L.65 /Rev. 1 koja pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Rezolucija ne uključuje nijednu drugu stranu kao posrednika u dijalogu.

U dokumentu se navodi da se to organizuje uz podršku EU i SAD.

- Proces treba da se zasniva na elementima pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine sa ciljem da se osigura normalizacija odnosa poštujući Parišku povelju i Završni akt iz Helsinkija i vodeće principe Kontakt grupe za rešavanje statusa Kosova 2005. uz implementaciju svih sporazuma postignutih u Briselskom dijalogu - navodi se u dokumentu.

Kako se dodaje, postizanje sporazuma između dve strane je od strateškog značaja za Evropsku uniju i obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima utvrđenim Poveljom Ujedinjenih nacija.

- Pravno obavezujući sporazum treba da obezbedi uspostavljanje novih odnosa na KiM i u odnosima Beograda i Prištine. Strane će međusobno komunicirati kao nezavisne, suverene i ravnopravne države u okviru svojih međunarodnih granica. Svaka strana će poštovati u skladu sa međunarodnim pravom, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane. Strane potvrđuju da će regulisanje svojih granica i razgraničenje sprovesti zajedničkim dogovorom i da će sporove rešavati mirnim putem i uzdržavati se od pretnje ili upotrebe sile u skladu sa evropskim duhom rešavanja sporova dijalogom - piše u dokumentu.

Dodaje se da će EU u ime obe strane angažovati nezavisno telo koje će podržati proces definisanja granica.

- Obe strane će obezbediti primenu Zajednice srpskih opština kao samoupravne strukture opština sa srpskim većinskim stanovništvom na KiM kao rezultat Briselskog sporazuma iz 2013. godine. U skladu sa nadležnostima datim Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima, opštine učesnice bi imale pravo da sarađuju u kolektivnom vršenju svojih ovlašćenja putem udruživanja. Zajednica bi imala potpunu nadležnost u području ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja - precizira dokument.

"Non pejper" u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije za sever Kosova sa proširenom samoupravom i sa sopstvenim institucijama.

- Obe strane se slažu oko uspostavljanja Autonomnog okruga Severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samoupravekoja ima pravo da usvaja zakonodavstvo u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi i evropske saradnje u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom o lokalnoj samoupravi - navodi se u jednoj od glavnih tačaka

Prema tim navodima, autonomni okrug severnog Kosova obuhvatiće teritorije grada Zvečana i njegovih 35 sela, Leposavića i 72 sela, Severne Mitrovice i obližnjih katastarskih zona i Zubin Potok i 63 okolna sela.

Taj autonomni okrug imaće guvernera koji predstavlja vladu takozvanog Kosova, skupštinu koja predstavlja narod i izvršno veće koje će biti zajedničko telo Autonomnog okruga, vlade lažne države Kosova, Vlade Srbije i Evropske unije.

Privilegovan status za SPC

Druga tačka predviđena nemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava.

- Srpska pravoslavna crkva biće priznata, a njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status - navodi se u dokumentu.

Takođe je precizirano da crkvu i njenu unutrašnju organizaciju treba priznati kao samoupravnu organizaciju političkog i ustavnog sistema Kosova, a vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status.

- Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na KiM, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koji bi trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji - navedeno je u "non pejperu".

Po ratifikaciji obavezujućeg sporazuma Srbija se neće protiviti zahtevu Prištine ili njenom članstvu u međunarodnim multilateralnim i regionalnim organizacijama, institucijama i mehanizmima u kojima je Srbija već članica.

Takođe je predviđeno stvaranje ekonomske zone kao katalizatora i podsticaja ekonomskog razvoja sa obe strane "granice" zasnovanog na konceptu Evropske regije, a koja bi se protezala na region Mitrovice i Novog Pazara.

- Beograd i Priština bi nastavili sa idejom da nijedno od njih ne može predstavljati drugu državu na međunarodnom planu ili delovati u ime druge države - navedeno je u dokumentu.

Istaknuto je da će obe strane poštovati suverenitet teritorija, a potpisivanje ovog dokumenta značilo bi promenu ustava i u Prištini i u Beogradu, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja.

Dokument ukazuje i na neke druge tačke koje bi bile primenjivane nakon postizanja sporazuma kao što je razmena stalnih misija u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

- Obe strane će uspostaviti savet za uzajamno prijateljstvo koji će svake godine sazivati vlade dve države, kako bi se osigurala primena sporazuma, koji je pravno obavezujući i promovisala bilateralna saradnja u svim oblastima od interesa - navodi se u dokumentu.

Takođe je predviđeno da visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj nakon zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma podnese izveštaj Generalnoj skupštini UN u septembru 2022. godine, a na osnovu mandata predviđenog Rezolucijom A1641.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track