PLJAČKA NARODA: Ministar Ružić iznajmio 23 škode za 341.124 evra, a mogao je da kupi nove za 65.820 evra manje!
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

RAČUNICA MINISTRA PROSVETE

PLJAČKA NARODA: Ministar Ružić iznajmio 23 škode za 341.124 evra, a mogao je da kupi nove za 65.820 evra manje!

Politika -

Ministarstvo prosvete 5. maja ove godine uzelo u zakup na tri godine 20 „škoda fabija“ i tri „škode oktavije“. Potpuno novi takvi automobili kod ovlašćenog distributera koštaju 275.304 evra

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čijem je čelu socijalista Branko Ružić, uzelo je u zakup 23 putnička automobila - 20 „škoda fabija“ i tri „škode oktavije“ po ceni od čak 40.252.680 dinara, to jest 341.124 evra!

Da su pak iste te automobile kupili nove, i to od ovlašćenog distributera, pokazuje računica Kurira, koštalo bi ih 275.304 evra, čak 65.820 evra manje, a i kola bi im, pride, ostala u voznom parku!

Suludo

Odluka o dodeli ovog ugovora - zakupa službenih automobila, kako pokazuju podaci sa sajta Ministarstva prosvete, doneta je 27. aprila 2021, a ugovor je potpisan nekoliko dana kasnije, 5. maja 2021.

- Procenjena vrednost predmeta/nabavke, bez PDV, iznosi 33.750.000 dinara, sa PDV 40.252.680 dinara - navodi se na sajtu ministarstva, kao i da se posao dodeljuje firmi „Maxx mobiliti d.o.o.“ iz Beograda.

Kako je ukupna vrednost ove nabavke 40.252.680 dinara za zakup tek 23 automobila, dođe se do računice da Ružić zakup jednog automobila plaća prosečno 1.750.116 dinara, to jest 14.831 evro.

Na sajtu ovlašćenog distributera „Škode“ navodi se da se nova „škoda fabija“ može kupiti po ceni od 11.184 evra. Znači, da je Ministarstvo prosvete odlučilo da umesto zakupa kupi 20 novih „škoda fabija“, to bi ih koštalo 223.680 evra. Nova „škoda oktavija“, prema podacima sa sajta ovlašćenog distributera, košta od 17.208 evra. Za tri nove „škode oktavije“ platili bi 51.624 evra. Dakle, da je Ministarstvo prosvete odlučilo da kupi potpuno nova vozila, platilo bi ukupno 275.304 evra - dakle, 65.820 evra manje od iznosa zakupa istih tih vozila!

Odluka o dodeli ugovora
foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Opravdanje

Iz pomenutog resora za Kurir kažu da su raspisali javnu nabavku za zakup automobila za potrebe terenskog rada inspekcije i školskih uprava za područje cele Srbije i da je period iznajmljivanja vozila na tri godine.

- Vozila koja su koristile te službe stara su više od 20 godina. Reč je uglavnom o vozilima marke „jugo“ („jugo koral“ i „jugo ćao“) iz 2000, 2001 i 2002, koja su neispravna, nesigurna i nebezbedna. Zbog toga je ministarstvo raspisalo javnu nabavku čiji predmet su bili automobili niže i srednje klase („škoda fabija“, 20 automobila, i tri „škode oktavije“). Ministarstvo je postupilo u svemu prema važećim propisima i dobilo predviđene saglasnosti od nadležnih organa. Ovakav način zakupa vozila nije novina i trend je u savremenom poslovanju u svetu - navode iz ovog resora i dodaju:

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo se na ovaj vid nabavke na osnovu pozitivnih iskustava drugih državnih organa. Jedan od razloga za to jeste što su u ovom slučaju svi troškovi održavanja na ponuđaču, a ne na ministarstvu. Reč je, između ostalog, o troškovima održavanja (mali i veliki servis), registraciji, kasko osiguranju, vanrednim popravkama, zimskim i letnjim gumama, osiguranju vozila i putnika, kao i obezbeđenju zamenskog vozila u slučaju potrebe.

Dragan Dobrašinović

Loša računica ili nameštanje posla?

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je ovo pogrešan model poslovanja.

- Postoji praksa kod firmi da posluju na taj način, ali treba da se izvede računica, ne znači da je ovaj model ispravan i za državu. Oni posle tri godine vraćaju te automobile, a da su ih kupili, njima bi ta kola ostala - kaže Dobrašinović za Kurir i dodaje:

- Možda je pogrešna računica u pitanju, da nisu dobro utvrdili šta će biti stvarni trošak, a možda je u pitanju i to da je posao dat firmi koja je njima bliska. Mogla bi da bude neka vrsta korupcije.

štampano izdanje 26.5.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR DANAS POKLANJA SASOMANGE.RS OGLASNIK: Odabrani oglasi za kupovinu i prodaju nekretnina, nameštaja, automobila

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju Sasomange.rs oglasnik na 32 strane sjajnog papira gde ćete pronaći mnogo sadržaja, kao i veliki broj najrazličitijih oglasa.

Čekaju vas oglasi za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja... Bukvalno za bilo šta!

Sasomange je novi onlajn oglasnik, koji se sastoji od internet portala i aplikacija, dostupnih i za iOS i za Android platforme, a svake srede uz dnevne novine Kurir dobijate na poklon selekciju besplatnih malih oglasa. Celokupnu ponudu oglasa možete pronaći na Sasomange.rs, gde vas čeka preko 450.000 aktivnih oglasa u više od 90 kategorija i potkategorija. Sasomange – jedno mesto na kom ima sve!

U Sasomange oglasniku ćete naći odabrane oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja...

Bukvalno za bilo šta!

sasomange
foto: Promo

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track