DAN D U SNS: Stefanović odlazi iz Gradskog odbora?
Foto: Zorana Jevtić

sednica glavnog odbora

DAN D U SNS: Stefanović odlazi iz Gradskog odbora?

Politika -

Mi­ni­star od­bra­ne mo­gao bi da na da­na­šnjoj sed­ni­ci Glav­nog od­bo­ra bu­de sme­njen s me­sta pred­sed­ni­ka Gra­d­skog od­bo­ra, ali ne­će bi­ti isklju­čen iz stran­ke. Na­j­real­ni­je je da osta­ne i deo izvr­šne vla­sti do izbora

Sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, na kojoj će se, prema nekim ranijim najavama, raspravljati i o daljoj političkoj sudbini Nebojše Stefanovića, ministra odbrane i predsednika beogradskog odbora SNS, održaće se danas u Kombank dvorani u Beogradu. Tema sastanka GO biće i proces formalizacije utapanja Spasa Aleksandra Šapića u SNS.

Scenariji

Stefanovića stranačke kolege smatraju odgovornim za aferu prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a nekolicina stranačkih odbora se izjasnila za njegovu smenu sa svih funkcija u državi i stranci, pa čak i za isključivanje iz SNS. Iako na prvi pogled, sudeći prema zahtevima članstva, ova situacija izgleda čista, prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora Cesida, kada je reč o Stefanoviću, on tu vidi nekoliko različitih scenarija.

- Čini se da je najrealniji scenario da Stefanović snosi određene političke konsekvence, da bude smenjen s mesta predsednika Gradskog odbora, ali da se neće raditi o radikalnim rezovima koji bi značili i isključivanje iz stranke, izlazak iz izvršne vlasti, do izbora ili rekonstrukcije - rekao je Klačar i dodao da je nezahvalno prognozirati krajnji ishod, jer to umnogome zavisi od Vučića.

Ministri na ispitu

Klačar je dodao i da posle ove sednice GO treba očekivati ubrzanje priprema naprednjaka za izbore, posebno beogradske, kao i da je, ukoliko dođe do smene u beogradskom odboru SNS, očekivano da uslede i kadrovske promene u gradu.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić ranije je najavio da će na ovoj sednici biti govora i o novim kadrovskim rešenjima, a da će biti zakazana i skupština stranke, koja će se održati u oktobru. Na stolu će se naći i planovi i program koji su sadržani u okviru krovnog plana „Srbija 2025“. Tema sednice biće i rad pojedinih ministara, kao i predsednika opština i gradonačelnika.

Aleksandar Šapić
foto: Ana Paunković

Vučić sa Bocan-Harčenkom

Teški dani pred našom zemljom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a teme razgovora bile su Kosovo, ekonomska saradnja dve zemlje, kao i zajednički projekti. Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je naveo da su teški dani pred našom zemljom, ali da će u Briselu uložiti mnogo energije da, kao i u svakoj prilici, štiti državne i nacionalne interese Srbije. Bocan-Harčenko je potvrdio aktivnu podršku Rusije radi odbrane normi međunarodnog prava i time teritorijalnog integriteta Srbije. Predsednik Srbije se zahvalio za nove dopremljene vakcine „sputnjik V“.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Zoran Žestić

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track