Najnovije vesti

SRBIJA NA UDARU! SVE VEĆI PRITISCI ZBOG KiM: Da li će Palmer i Lajčak da "umilostive" Kurtija USIJANJE DANA
Foto: Kurir

kurir televizija

SRBIJA NA UDARU! SVE VEĆI PRITISCI ZBOG KiM: Da li će Palmer i Lajčak da "umilostive" Kurtija USIJANJE DANA

Politika
20:00h

Pritisci na Srbiju zbog kosovskog problema ne samo da su sve jači, već su i koordinisani. To je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da je ta akcija očekivana, ali da nema panike jer će Srbija imati jak odgovor. Koje posledice će imati podizanje nivoa saradnje Prištine i Atine i poseta grčkog ministra spoljnih poslova, kao i šta će značiti poseta Metju Palmera, zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog. Da li će "umilostiviti" Aljbina Kuritija da se otpočnu pregovori i formiraju ZSO?

Usijanje dana
foto: Kurir

Gosti Usijanja dana su Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, Ljeart Hodža, novinar iz Prištine. Urednica i voditeljka emisije je Silvija Slamnig.

- Razumem zašto je Vučić tako govorio o dijalogu, ali to je deo posla koji čeka onoga ko ima uticaj i odgovornost kao Vučić. Lajčak i Palmer će u Beogradu imati sastanak sa mnogo manje ljudi nego u Prištini, jer se smatra da Vučić ima moć. Srbija je ranije vodila politiku otpriznavanja, i najave o priznaju članica EU su veliki šok, očigledno je da je Bajden doneo promenu, kaže Janjić.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Nema razloga za paniku ni za iznenađenje politikom Grčke, oni sad svoju kancelariju diže na nivo političkih direktora, oni su izabrani jer Grčka ima svoj problem sa Albanijom. Kosovo ulazui u kampanju, a i Srbija uskoro ima izbore, obe strane nešto sad primenjuju, ono što im odgovara, Srbija malo više, kaže Beriša.

- Cilja američke politike je međusobno priznanje, Lajčak je rekao da za formiraje Zajednice srpskih opština nema rok, nego je to prepušteno stranama, nema posebnog pritiska na to. Lajčak je rekao da i Ustav na Kosovu može da se promeni međunarodnim dogovorom Sad je sve jasnije posle posete međunarodnih predstavnika. Aljbin Kurti je bio protiv SZO i kad je bio u opoziiciji ranije. Postoji volja da se nađe kreativno rešenje da se zahtevi sprske zajednice i SPC uobliče unutar Ustava, kaže Hodža.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Do sada nije ostvarena odluka ustavnog suda o manastiru Dečani. Kurti će u Briselu otvoriti nova pitanja da bi izbegao ovaj deo. Ali bitno je da se u ovom trenutku sedne za sto i rzgovara, a Kurti je sad napravio svoju ekipu za razgovore. jeste njegova partija dobila najviše glasova, ali je vlast u Prištini koaliciona, kaže Beriša.

- Mislim da Tadić nije shvatio ranije, a Nemačka nam je savetovala da prihvatimo raniji nemački model. Proces priznavanja je jako složen. Sanja činjenica da se razgovara je priznanje, činjenica da Rakić sedi u kosovskoj vladi je priznanje. I u SPC imaju neke vrlo racionalne ideje, oni za Kosovo kažu Poglavlje 4. Ahtisarijevog plana. U Ustavu Kosova piše da on polazi i da se oslanja na Ahtisarijev plan, kaže Janjić.

- Građane interesuje život, puno političara se poziva na Ustav Srbije, ali onda dele žitelje Kosova na Srbe i Albance. Treba da se nađu zajedničke činjenice. Grška je izabrana kao najslabija karika od zemalja EU koji nisu priznale Kosovo, kaže Beriša.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Grčka se i u javnosti Srbije doživljava kao prijateljska, i zato je ona izabrana, a i oko 700.000 Albanaca radi u Grčkoj, to je ozbiljna grupa za pritisak. A i sad se pravi lanac gasovoda, i to povezuje Grčku, Izrael i Kosovo. A i Palmer je rekao da će biti investicija, kaže Janjić.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track