RADOVAN KOVAČEVIĆ U PULSU SRBIJE: Šta je pozadina ostavke Valentina Incka i imenovanja Kristijana Šmita
Foto: Kurir TV

sporno imenovanje

RADOVAN KOVAČEVIĆ U PULSU SRBIJE: Šta je pozadina ostavke Valentina Incka i imenovanja Kristijana Šmita

Politika -

Današnji sastanak u Beogradu zatražili su zvaničnici Republike Srpske kako bi upoznali rukovodstvo Srbije o tome kako se spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava da se ignoriše ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Podsećamo, nedavno je Savet za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini imenovao iskusnog nemačkog diplomatu Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u toj zemlji, čime se Republika Srpska oštro protivi.

Šta je pozadina ostavke Valentina Incka koji nakon 12 godina odlazi iz Bosne i Hercegovine i imenovanja Kristijana Šmita? Da li će uspeti namera da se zaobiđe Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i kako će, i da li će Republika Srpska sarađivati sa novim visokim predstavnikom saznaćemo danas od Radovana Kovačevića, savetnika predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kojeg pozdravljamo u Banjaluci.

Puls Srbije
foto: Kurir TV

- BIH definiše Dejtonski sporazum, on definiše i izbor Visokog predstavnika. Najbitnije je da Visoki predstavnik postoji samo u BIH, on je sam sebi dao nadležnosti da menja takon i Ustav, i izabrane predstavnike. Način na koji je izabran Šmit oduzima legitimite. Neke sile nisu zainteresovane da urade na legalan i legitiman način. NIsu ni želeli da se usaglase sa RS da li je Visoki predstavnik uopšte potreban. Jasno je šta je iza svega toga. Novi visoki predstavnik je postavljen na potpuno nelegitiman način.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track