ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA, PALMERA I LAJČAKA: Dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen između 14. i 17. juna
Foto: Kurir, Predsedništvo Republike Srbije

RADNO

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA, PALMERA I LAJČAKA: Dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen između 14. i 17. juna

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je zvanični deo razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a razgovor predsednika Srbije sa evropskim i američkim zvaničnikom nastavljen je na večeri, saznaje Tanjug.

Prethodno, Vučić je na instagram nalogu napisao da je imao dobar razgovor sa Lajčakom i Palmerom, dodavši: "Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja". Prema informacijama Tanjuga, specijalni predstavnici EU, odnosno SAD, sastaće se sutra pre podne i sa patrijarhom SPC Porfirijem. Patrijarh će, u odvojenim susretima, razgovarati prvo sa Miroslavom Lajčakom, a zatim i sa Palmerom.

Kako je najavljeno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Lajčak i Palmer sastaće se sutra i sa direktorom Kancelarije Petrom Petkovićem. Vučić je ranije najavio da će se sutra obratiti gradjanima povodom sastanka sa Lajčakom i Palmerom. Lajčak i Palmer su došli u Beograd posle dvodnevne posete Prištini, gde su sa zvaničnicima razgovarali o pripremama za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Dijalog između Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen između 14. i 17. juna, dogovoreno je danas na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan, Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog, i ambasdorima SAD i EU u Beogradu.

Da su pred srpskom diplomatijom i predsednikom Vučićem izuzetno zahtevne nedelje pokazuje i činjenica da je za 8. jun zakazana sednica Saveta bezbednosti UN. Inače, za taj isti dan je zakazano i izricanje konačne presude za genocid Ratku Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, naslednikom Haškog tribunala.

Veruje se da će na toj sednici Saveta bezbednosti biti izrečene žalbe na račun Srbije zbog neizručivanja Hagu radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za nepoštovanje suda.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track