01:49

Vučić: Spremni na razgovor o kompromisnu, nikada o poniženju Srbije

andrićev venac

OBRAĆANJE VUČIĆA: O šteti u Čačku i hapšenju Jovičića! Dani nas dele od dijaloga s Prištinom! Ponosan sam na ideju o litijumu

Politika -

* Podsetio na presudu generalu Mladiću 8. juna i početak proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V na Torlaku u Beogradu

* Dijalog s Prištinom biće uskoro nastavljen, u pitanju su dani, mi smo uvek spremni osim za pitanja koja ponižavaju Srbiju

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti u 13 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

On je obraćanje počeo izveštajem o posledicama eksplozije u Čačku posle čega je prešao na jučerašnji sastanak sa predstavnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom sa kojima je razgovara o Kosovu i nastupajućem dijalogu s Prištinom za koji je rekao da nas dani dele od tog sastanka u Briselu.

1 / 18 Foto: Tanjug Printscreen

- Srbija je uvek spremna da da razgovara o kompromisnom rešenju, ali nikada neće biti spremna da razgovara o bilo kakvom poniženju Srbije, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, obraćajući se građanima Srbije, kazao da želi da informiše javnost i situaciji na KiM, kao i razgovorima sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom Metjuom Palmerom.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

- Ti razgovori su bili korektni i ticali su se pre svega tema u budućem dijalogu - šta je to što jedni od drugih želimo. Mi i Albanci, ali i šta očekujemo od EU, kao i šta očekuju oni od nas, objasnio je on. Vučić je kazao da je ponovio u više navrata da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt.

"Želimo naše konflikte iz prošlosti da rešavamo i da ih ne ostavljamo našoj deci. Ali smo tražili razumevanje za osnovne države interese Srbije i naroda, pre svega sigurnosti našeg naroda na KiM, rekao je on. Vučić je istakao da će dijalog biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu od danas, dodajući da je reč o danima.

- Srbija će se odazvati pozivu u Brisel, podvukao je on.

02:13

Vučić: Srbija ima značajne rezerve litijuma, u trci smo s vremenom

O hapšenju Jovičića

Vučić izjavio je danas da podržava nadležne organe koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala i dodao da oni treba da rade svoj posao bez ograničenja.

"Od pravosudja, preko tužilaštva pa do policije, svi treba da rade bez ograničenja. Bez obzira na to da li neko pripada partiji koju vodim, ili nekoj drugoj. Jer Srbija ne sme da liči na period dvehiljaditih godina kada je pljačka bila glavni i jedini cilj bavljenja politikom", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je dodao da nema zaštićenih i da nikoga ne može da spase članska karta vladajuće stranke ili učešće u vlasti, ukoliko je počinio neko krivično delo.

Beogradska policija uhapsila je ranije predsednika opštine Palilula i funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Jovičića (34), kao i još sedam ljudi, koji su osumnjičeni da su omogućili nelegalne radove u toj beogradskoj opštini.

Šteta u "Slobodi" između 1,5 i dva miliona evra

Vučić je izjavio je da su tri helikoptera krenula u gašenje požara, nakon eksplozije u čačanskoj fabrici "Sloboda", te da se očekuje da već od ponedeljka ta kompanija u potpunosti nastavi svoj rad. Vučić je današnje obraćanje počeo vešću o nesreći u "Slobodi", i istakao da preliminarne procene pokazuju da je šteta između 1,5 i dva miliona evra.

01:26

Vučić: Šteta u Slobodi između 1,5 i dva miliona evra

"Tri helikoptera kreću u gašenje požara i očekujemo da se operacija uspešno okonča i da se već od ponedeljka u potpunosti nastavi proizvodnja u pogonima čačanske 'Slobode'", rekao je Vučić. On je primetio da se takve stvari dešavaju, ali da je važno da i mere zaštite na radu i obezbeđenje budu na neuporedivo višem nivou, kako bi se obezbedila sigurnost zaposlenima u fabrici, u magacinima, kao i stanovništvu u okolini tih objekata.

"To je, bez ozbira na ogromnu pažnju i na gotovo neverovatne razmere eksplozije, ipak podnošljiva šteta i verujem da će 'Sloboda' sa uspehom nastaviti svoj rad u budućnosti", rekao je Vučić. U čačanskoj fabrici namenske industrije "Sloboda" jutros nešto pre dva časa došlo je do serije detonacija, ali u nesreći nije bilo povređenih.

O Grčkoj

Vučić je ponovo danas izrazio očekivanje da Grčka neće preći i poslednji stepenik i priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, iako je podigla nivo odnosa sa Prištinom.

"Nemojte da obmanjujemo javnost da se nista nije dogodilo, već se dogodilo, oni su već povisili nivo odnosa sa Prištinom. To je njihovo pravo, Grčka je suverena zemlja", rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše posetu grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Prištini i obećanje da Grčka neće menjati odnos prema KiM. On je rekao i da smo zahvalni grčkim prijateljima što kažu da neće da priznaju nezavisnost i da urade taj poslednji korak.

"Ali oni su već prešli tri stepenika, nadamo se da taj četvrti neće preći. Molimo ih za to i verujemo našim grčkim prijateljima. Ali stvari su se promenile", ukazao je Vučić. Vučić je rekao i da stvar nije u tome što se Dendijas slikao ispred kosovske zastave, jer je ta zastava bila i 2020. prilikom posete Dendijasa Prištini.

"Važno je da nema grčke zastave", konstatovao je Vučić dodajući da kosovski Albanci svoju zastavu "trpaju gde stignu" očekujući da će time pokazati da imaju državu, koju nemaju.

O Torlaku i proizvodnji vakcine

Danas u 17 sati počinje proizvodnja vakcine Sputnjika V kojoj virtuelno prisustvuje i Putin. Naime, Vučić je izjavio je da proizvodnja vakcine Spunjik V protiv korona virusa počinje danas u 17 časova na Institutu Torlak.

"Toj svečanosti ćemo virtuelno prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i ja, razgovaraćemo kao dvojica predsednika i zajedno sa rukovodstvom Torlaka pokrenućemo proizvodnju. Za nekoliko dana imaćete srpske vakcine koje ćemo moći da ponudimo našim gradjanima i ljudima širom sveta", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da je ponosan na početak proizvodnje vakcine u Srbiji i zahvalio Putinu na angažmanu. Najavio je da će uskoro početi "sličan proces (proizvodnje vakcina) sa kineskim prijateljima". Kazao je da će početi i izgradnja fabrike vakcina nedaleko od beogradskog aerodroma, koja će ojačati farmaceutske i zdravstvene kapacitete Srbije.

Presuda Mladiću i sednica SB istog dana, slučajnost?

Vučić je rekao da će 8. juna, kada se održava i redovna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istog dana biti izrečena i presuda generalu Ratku Mladiću i izrazio nadu da će mu biti omogućeno da se virtuelno uključi u rad sednice, a ako ne da će pokušati da ode u Njujork jer ima pravo da sednici prisustvuje uživo.

Vučić je tokom obraćanja građanima ukazao na to da će na sednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja tog Mehanizma, zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Jojića.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

"Kako je to podešeno prosudite sami. Reći će vam neko da je redovna sednica Saveta bezbednosti i jeste, ali da li je slučajno ili ne zakjljučite sami", naveo je Vučić. Dodaje da će izricanje presude biti u 15 sati, a da je u 21 po našem vremenu zakazana je sednica.

Vučić kaže da će to biti teška situacija za ceo srpski narod i Srbiju, a što se sednice SB tiče postoji i tehnički problem. Naime, Seržu Bramercu je, kako je rekao, omogućeno da se obrati virtuelno, video konferencijom na sednici, a za sada njemu kao predsedniku Srbije, koji je izrazio želju da se obrati, to nije omogućeno. "Nadam se da će biti omogućeno, a ako ne bude moraćemo da nađemo način da uprkos svim obavezama i gotovo nemogućim okolnostima, odem u Njujork jer imam pravo da prisustvujem uživo", kazao je predsednik.

Pred Srbijom ne stoje laki dani

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je danas predsednik Aaleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju. "Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju", rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Odmah potom podsetio je na izricanje presude generalu VRS Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom koje je zakazano za utorak 8. jun u 15 sati.

Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu

Vučić je rekao i da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM. Vučić je rekao u Prededništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zjaedničke principe za budućnost.

"Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja", naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opzicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

"Takđe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali", dodao je Vučić.

Da bude priznat ogroman napredak Srbije na EU putu

Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU. Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

On je istakao da smo mnogo uradili i za otvaranje naših klastera, od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Posle posete specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka, i specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, predsednik Vučić govorio je o Kosovu i Metohiji, predstojećim pregovorima u Briselu, napretku Srbije na evropskom putu, razgovoru sa predstavnicima opozicije, važnim državnim pitanjima i svom učešću na sednici Saveta bezbednosti 8. juna.

Palmer i Lajčak znaju šta mogu da razgovaraju sa Srbijom

Vučić je izjavio danas da zvaničnici sa zapada znaju o čemu mogu da razgovaraju sa Srbijom kada je reč o KiM, ali i da su se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom sastanka sa njim trudili da pronađu racionalan način za nastavak dijaloga.

"Što se tiče razgovora sa Palmerom i Lajčakom oni su bili korektni. Ne može tu, da ne podižem sebi cenu, ali znaju oni šta je to što mogu da razgovaraju sa Srbijom, šta je to što može, a šta ne može i trude se da nađu racionalan način za nastavak dijaloga i po tom pitanju nemam šta da im zamerim", kazao je Vučić. Ističe i da se znaju njihove želje, što je, kako kaže, već druga stvar. "Palmer naravno zastupa ideje američke politike da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i normalno je da se za to bori, kao što je naša ideja da ne priznamo i za to se borimo", zaključuje Vučić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track