PETER SIJARTO: Evropskoj uniji je potrebna Srbija!
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske

PETER SIJARTO: Evropskoj uniji je potrebna Srbija!

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je Evropskoj uniji potrebna Srbija i da Mađarska neće ostati neaktivna sve dok EU u tom smislu ne preuzme konkretne mere.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković Sijarto je naglasio da je veoma važno da se Evropskoj uniji pridruže sve zemlje iz Jugoistočne Evrope.

- Evropskoj uniji je potrebna Srbija i veoma je važno da se Uniji pridruže i zemlje iz Jugoistočne Evrope, a mi smatramo da ključnu poziciju u ovom regionu ima Srbija, rekao je Sijarto u Beogradu.

Istakao je da je Evropskoj uniji i u političkom i u ekonomskom interesu da Srbija postane njena članica.

- Mađarska neće ostati neaktivna sve dok se ne preuzmu u tom cilju veoma konkretne mere, zaključio je Sijarto.

Uprkos koroni povećana trgovinska razmena Srbije i Mađarske

Uprkos zdravstvenoj i ekonomskoj krizi koju je izazvala pandemija virusa korona, Srbija i Mađarska uspele su prošle godine da uvećaju svoju trgovinsku razmenu za tri odsto, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković, Sijarto je istakao da je to rezultat odlične političke i ekonomske saradnje dve zemlje, koja je redovno održavana i u vreme pandemije.

Ističe da su se danas u Beogradu na zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju susreli predstavnici dve zemlje koje su se u Evropi najuspešnije nosile sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama pandemije.

"I Srbija i Mađarska su uspešno odgovorile na polju zdravstva, jer se nismo osvrtali na ideološke i političke konotacije, već smo na vakcinu isključivo gledali kao sredstvo za očuvanje ljudski života", naglasio je Sijarto.

Kaže da su i Srbija i Mađarska, od svih zemalja u Evropi, imale najuspešnije programe vakcinacije.

Peter Sijarto, Sijarto, 4 jun 2019
foto: Marina Lopičić

Sijarto je podsetio da je od kraja aprila Mađarska priznala srpske digitalne sertifikate o vakcinaciji, što jegrađanima obe zemlje omogućilo slobodan protok.

Zbog uspešnog programa vakcinacije, dodao je, Srbija i Mađarska su mogle da otvore svoje privrede najbrže u celom regionu.

Istakao je i da ulaganja mađarskih preduzeća u Srbiju nikada nisu bila na tako visokom nivou, te dodao da je OTP banka posala drugi najveći učesnik na finansijskom tržištu Srbije, kao i da Mol kompanija učestvuje sa 20 odsto u naftnoj privredi.

Sijarto je istakao i da mađarska vlada podržava 16 mađarskih firmi da ulažu u našu zemlju i to u oblasti prehrambene industrije, građevinarstva, komunalnim delatnosima...

"Vrednost tih investicija biće oko 30 milijardi funti na području cele Srbije", rekao je Sijarto.

Tema današnjeg razgovora na zasedanju Zajedničke komisije bila je, kaže Sijarto, i proširivanje granica za protok ljudi i robe dve zemlje.

Peter Sijarto
foto: Beta, Slobodan Miljević

Dogovoreno je da se do idućeg leta otvori za promet železnička linija između Subotice i Segedina, kao i granični prelaz između Bačkog Brega i Santova za teretni prevoz, kako bi se rešili problemi pojavljivanja velikog teretnog prometa i pritiska na graničnom prelazu Horgoš i Kelebija.

Sijarto je kazao da je Mađarska juče u Sankt Peterburgu potpisala dugoročni sporazum sa Rusijom o snabdevanju gasom.

"To znači da će iz pravca Srbije od kraja ove godine velika količina prirodnog gasa ići ka Mađarskoj, što će, smatram, u odnosu na tranzitne tarife, biti važno i za ekonomiju Srbije", rekao je Sijarto.

Kada je reč o odnosu Srbije prema mađarskoj nacionalnoj manjini, Sijarto je naglasio da je Mađarska uvek visoko cenila odnos srpske vlade prema toj manjini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track