Najnovije vesti

PETKOVIĆ SA AMBASADOROM ITALIJE: Razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Kurir

dijalog

PETKOVIĆ SA AMBASADOROM ITALIJE: Razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Karlom Lo Kašom o političko-bezbednosnoj situacijom na Kosovu i Metohiji i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je naveo da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali i da je implementacija do sada postignutih dogovora važan put ka građenju međusobnog poverenja i preduslov svih daljih razgovora.

Podsetio je da Priština osam godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, što u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa.

"Beograd je sve svoje obaveze ispunio i nastavlja da učestvuje u dijalogu u najboljoj veri da nam je potrebno zajedničko rešenje i kompromis", rekao je Petković.

On je sagovornika upoznao sa serijom etnički motivisanih napada kojima je izložen srpski narod na Kosvu i Metohiji, podsetivši na gotovo svakodnevne napade na njegovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, što, ocenio je, jasno ukazuje na realnu opasnost do koje dovodi odsustvo dijaloga.

Osvrćući se na učestale incidente, Petković je istakao značaj Misije KFOR na Kosovu i Metohije, pre svega za bezbednost srpskog naroda, za očuvanje mira u regionu i stabilizaciju stanja na terenu, čemu italijanski vojnici u ovoj misiji daju značajan doprinos.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track