Najnovije vesti

ZNA RATKO KO MU JE UBIO ĆERKU: Jeljcinov fotograf otkrio malo poznate detalje generalove tragedije USPELI SU DA MU NAPAKOSTE
Foto: EPA/Jerry Lampen

misterija

ZNA RATKO KO MU JE UBIO ĆERKU: Jeljcinov fotograf otkrio malo poznate detalje generalove tragedije USPELI SU DA MU NAPAKOSTE

Politika

Do dana današnjeg pod velom misterije ostalo je ubistvo kuma osuđenog generala Ratka Mladića.

U javnosti se spekulisalo da je likvidaciju Lazara Kovačevića naručio sam Mladić jer mu je kum navodno seksualno napastvovao ćerku Anu koja je zbog toga počinila samoubistvo.

Takve priče poriče Vlastimir Nešić Šone koji je bio lični fotograf nekadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Nešić je dobro poznavao ljude i prilike tog vremena i tvrdi da su takve priče obična podmetačina. Kaže da su Kovačevića likvidirali crnogorski trgovci oružjem, a da je priča o napastvovanju Mladićeve ćerke Ane podmetačina.

- Lazar Kovačević bio je rodom iz Krupe, radio je u Švajcarskoj i bio veliki prijatelj sa Jeldizarovim, dvostrukim herojom Rusije, koji je dva puta leteo u kosmos. Lazar je imao dosta novca i pomagao je Republiku Srpsku. Kupovao je za vojsku velike količine oružja i dobrim delom je od toga i živeo. Ubijen je u svom stanu u Moskvi, sa tri metka, dva napred i jedan u potiljak, što je značilo da je mnogo video i mnogo znao - priča nekadašnji fotograf.

Prema njegovim saznanjima, Kovačević se zamerio crnogorskim trgovcima oružjem prilikom kupovine raketa zvanih "šilo" kojim je tokom NATO bombardovanja Pala oboren francuski avion "miraž 2000".

Ana Mladić, Ratko Mladić, grob
foto: Zorana Jevtić

- Lakija je ubila niska cena. Te rakete mogle su se kupiti za nekih 13.000 ili 14.000 dolara, a Crnogorci su ih prodavali za 35.000. Kovačević ih je prilikom kupovine zaobišao i to mu je i presudilo. Moskovska policija zatekla je na mestu ubistva otvorena vrata i tad je na razgovor priveden Kovačević blizak saradnik Dragan Stanković koji je ubrzo pušten. I tu se priča i završila. Ubijen je pre podne, a mi smo u srpskoj ambasadi u Moskvi za to saznali tek uveče oko osam sati od tadašnjeg načelnika beogradskog DB Dušana Stupara. Kako je Stupar saznao ne znam - otkriva Nešić.

O pričama da je Kovačević napastvovao Anu Mladić i da je Ratko zbog toga poslao osvetnike u Moskvu kaže da su podmetnute te da "dušmana u Srbii ima koliko hoćeš".

Prema zvaničnoj verziji, 24. marta 1994. godine, Ana Mladić (24) izvršila je samoubistvo očevim pištoljem u porodičnoj kući na Banovom brdu u kojoj su u to vreme bili njeni brat i majka. U javnosti se dugo spekulisalo o motivima zbog kojih je Ana digla ruku na sebe. Istraga o smrti nikada nije završena, a u javnosti su se pojavljivale mnogobrojne teorije o načinu na koji je nastradala.

- Zna Ratko da to nije istina kao što zna i ko mu je ubio ćerku. Oni koji su hteli da mu napakoste to su i uradili. Meni je jedino nejasno ostalo zbog čega je ćerku ostavio u Beogradu jer bi u Moskvi bila puno bezbednija - smatra Šone.

(Kurir.rs/24sedam)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track