MINISTARKA ENERGETIKE PROGOVORILA O RIO TINTU: Organizovaćemo referendum na kome će građani imati POSLEDNJU REČ!
Foto: Kurir Televizija

KURIR TELEVIZIJA

MINISTARKA ENERGETIKE PROGOVORILA O RIO TINTU: Organizovaćemo referendum na kome će građani imati POSLEDNJU REČ!

Politika -

Kompanija Rio Tinto pokrenula je inicijativu da se u blizini Loznice izgradi rudnik. Ovakva ideja izazvala je proteste i peticije zaštitnika životne sredine. Resorna ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović za Kurir televiziju je u Usijanju izjavila da nije srpski fenomen čuvati životnu okolinu, već da je u pitanju globalna priča.

"Kod nas su ti izvori drugačiji. Zagovornici te priče o litijumu i bakru pokušavaju da uđu u politiku, da iskoriste neke druge interese, a država ne može da bude neodgovorna, da kaže istinu i bude jasna. Država kaže da jadarit, koga nema nigde u svetu, za nas je razvojna šansa, da Srbija uđe u zelenu agendu jer litijum služe za proizvodnje baterija i proizvodnju električnih vozila. To je mogućnost da imamo čitav lanac, od rudnika, do rafinerije, fabrike litijumskih baterija i električnih vozila", objasnila je Zorana.

Ministarka je naglasila da su plate u ovoj industriji od 5.000 do 12.000 evra.

"Jedini uslov je da se poštuju svi principi zaštite životne sredine i svi zakoni su vrlo jasni i striktni, ne samo naši, već i evropski", naglasila je Mihajlovićeva i dodala da će građani biti upoznati sa tematikom, a da će onda kako je predsednik Srbije najavio, organizovati referendum na kome će građani imati poslednju reč.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:59

RIO TINTO PLANIRA IZGRADNJU RUDNIKA, MEŠTANI SE PLAŠE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track