SIN RATKA MLADIĆA: Tražićemo da ide na lečenje, najavljujemo i reviziju presude
Foto: EPA/Jerry Lampen, Zorana Jevtić

Darko Mladić

SIN RATKA MLADIĆA: Tražićemo da ide na lečenje, najavljujemo i reviziju presude

Politika -

On je u takvom stanju da bi mu izdržavanje kazne u Britaniji ili Estoniji bilo smrtna kazna

Darko Mladić, sin bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kaže da je njegov otac u takvom stanju da bi mu izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji ili Estoniji bilo smrtna kazna.

Zloupotrebili koronu

- Tražićemo da mu se omogući da ide na lečenje. Pokušaćemo opet da pošaljemo tim lekarskih stručnjaka kod njega. Video sam tamo da su u holandskom zatvoru u kom se nalazi zatvor UN već posete normalno dozvoljene. U ovom trenutku samo UN drže neka ograničenja i meni je bilo jasno od početka da su oni zloupotrebili koronu da bi generala Mladića odsekli od konsultacija s lekarima i advokatima - rekao je Darko Mladić na TV Prva.

Revizija presude

On je najavio i reviziju presude, te istakao da će izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimbe Nijambe biti vrlo korisno odbrani za reviziju.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track