Najnovije vesti

Štrbac: Napad na Pupovca politički motivisan

Štrbac: Napad na Pupovca politički motivisan

Politika
11:22h
Nije nimalo slučajno da je napad na Pupovca usledio pošto se nije pojavio na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu i posle saopštenja Srpskog narodnog vijeća koje je tim povodom podsetilo na ogromna stradanje Srba, izjavio predsednik "Veritasa" Savo Štrbac

BEOGRAD - Predsednik "Veritasa" Savo Štrbac smatra da se iza napada hrvatskog predsednika Ive Josipovića na lidera Srpskog narodnog veća (SNV) Milorada Pupovaca kriju ozbiljni politički razlozi, odnosno nastojanje Hrvatske da pre ulaska u EU dobije priznanje tamošnjih Srba da je "Oluja" bila legitimna vojna operacija, a ne zločin etničkog čišćenja srpskog stanovništva.

"Nije nimalo slučajno da je napad na Pupovca usledio pošto se nije pojavio na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu i posle saopštenja Srpskog narodnog vijeća koje je tim povodom podsetilo na ogromna stradanje Srba", izjavio je Štrbac.

On je podsetio da je Pupovac naveo da bi Srbi mogli da dođu na proslavu u Knin kada se Hrvati suoče sa vlastitom prošlošću i priznaju i srpske žrtve, za razliku od predsednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule koji je "zabio ćuskiju, a ne nož u leđa sopstvenom narodu".

Džakula je prisustvom na proslavi "Oluje" i svojim izjavama podržao hrvatske teze o tome kako je "Oluja" bila "pravedna legitimna i legalna akcija" kojom su pod njenu upravu vraćene "okupirane teritorije", a da su pritom počinjeni i neki zločini, kazao je Štrbac i dodao da vlasti u Zagrebu s razlogom "jure za takvim Srbima".

Prema njegovim recima, takvu podršku su i mogli dobiti samo od "političkog egzibicioniste" poput Džakule, koji je i "u vreme rata sklapao separatne sporazume na štetu Krajine, koje Hrvati nisu ni ispoštovali".

Do kraja godine Haški tribunal treba da se izjasni o žalbi na prvostepenu presudu hrvatskim generalima kojom je operacija "Oluja" okarakterisana kao "udruženi zločinački poduvat čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje Srba s područja Krajine", podsetio je on izrazivši uverenje da će ta presuda biti potvrđena.

Budući da udruženi zločinački poduhvat ne može biti "legalan, legitiman i pravedan", Štrbac je izneo mišljenje da bi ovo mogla biti poslednja godina da Hrvatska slavi "Oluju" kao dvostruki državni praznik, jer će polovinom iduće godine postati članica EU.

On je ukazao da "Unija baštini tradiciju antifašizma i da je teško očekivati da bi neka njena članica mogla da slavi bilo koji, a pogotovo udruženi zločinački poduhvat."

"Josipović je zato vrlo mudro pozvao Srbe na proslavu "Oluje" znajući da njihovo prisustvo pruža mogućnost Hrvatskoj da ublaži posledice takve presude Haškog tribunala", smatra Štrbac.

Kao profesor krivičnog prava i pisac tužbe kojom Hrvatska tereti Srbiju za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde, Josipović dobro zna koliko je značajna presude kojom bi bio potvrđen karakter "Oluje" kao udruženog zločinačkog poduhvata i za ishod spora pred sudom Ujedinjenih nacija, ukazao je Štrbac.

Hrvatska do kraja avgusta treba da podnese odgovor na uzvratni odgovor Srbije po njenoj tužbi za genocid, a glavna rasprava se očekuje u junu 2013. godine ukoliko ne dođe do povlačenja tužbi.

Predsednik Hrvatske je izjavio da Pupovac, u vreme kada je njegova Samostalna demokratska srpska stranka i formalno bila u vladi, "za Srbe učinio vrlo malo, za sebe i svoje vrlo mnogo".

On je optužio Pupovca da je "reketirao" sve dosadašnje vlade i ostvarivao velike finansijske prihode iz budžeta tvrdeći da je dobio mnogo pritužbi u kojima mu se Srbi i neke njihove organizacije žale da Pupovac "netransparentno troši novac namenjen manjinama."

Josipović je uputio Pupovcu teške reči pošto je u nedeljniku Novosti, koji izdaje SNV, optužen za finansijske malverzacije oko autorskih prava i neformalno lobiranje za ukidanje tog lista.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track