Najnovije vesti

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA KURTIJEM: Došao je da me pita kada ću da priznam Kosovo, odgovorio sam mu NIKAD, a on se detonirao
Foto: Printscreen Tanjug

nova runda dijaloga

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA KURTIJEM: Došao je da me pita kada ću da priznam Kosovo, odgovorio sam mu NIKAD, a on se detonirao

Politika
14:24h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Briselu gde se danas održala nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou. Vučić je nakon sastanka s prištinskim predstavnikom Aljbinom Kurtijem rekao da se ništa nisu dogovorili, kao i da je ovo danas bio pokušaj Prištine da Beograd napusti dijalo, ali da se to neće dogoditi. Nastavak dijaloga trebalo bi da se održi do kraja jula.

Aleksandar Vučić, Brisel
foto: Printscreen RTS

13.30 - Lajčak: Dijalog nije bio lak, ali je važno da se dogodio

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da današnji dijalog između Beograd i Prištine u Briselu nije bio lak, ali da je važno da se dogodio.

13.25 - Kurti: Razgovor bio konstruktivan, dali smo 4 predloga

Premijer privremenih institucija u prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da je prištinska strana u razgovoru u Briselu bila konstruktivna i da je dala četiri predloga.

- Druga strana je govorila o starim idejama. Mi smo dali četiri ideje. Da se inicira SEFT-a sporazum, da bude potpisan mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge. Da se iz delegacije Srbije za nestala lica ukloni Veljko Odalović - rekao je Kurti novinarima.

Kao četvrti predlog koji su dali on je naveo pitanje manjina, odnosno bilateralni reciprocitet po kome bi Srbi na KiM imali nacionalni savet, kao Albanci u centralnoj Srbiji.

- Naša poslednja tri predloga su odbijena, ali po pitanju SEFTA nije bilo odgovora. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš predlog koji smo danas dali - rekao je Kurti.

Aljbin Kurti
foto: Printscreen/Tanjug

12.43 - Vučić: Predstavnici EU korektni, intervenisali par puta

Vučić da do kraja jula očekuje sledeći sastanak sa prištinskom delegacijom, a da će do tada tehnički timovi da razgovaraju o nestalim osobama, primećujući da ne zna o čemu će razgovarati, jer je Beograd sve uradio i prihvatio.

- Razgovarali smo o nestalim osobama. Ja sam pričao o prinicpima, tome koliko je važno da otkrijemo mesto gde je sahranjen svaki Albanac, Srbin, Albanka, Srpkinja što je naišlo na razmevanje u potpunosti i Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka - kazao je Vučić novinarima nakon trilateralnog sastanka u Briselu.

Dodao je da je predstavnicima Prištine rekao da će Beograd uvek, kada oni izraze smunju, to mesto koje su označili da otvori i pokaže javnosti.

- Ja sam tražio na devet lokacija da se nama dozvoli da iskopamo, jer imamo sumnje da se tamo nalaze ubijeni Srbi. Dve lokacije u Klini, jednu u opštini Istok, jedna je Lapušnik, Dojnice, Košare, jedna je kod Đakovice i kod Suve reke. A oni su rekli da ne može, jer je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović, a on je Gering i Gebels... Ja sam rekao da više on liči na Gebelsa nego Odalović - preneo je Vučić novinarima.

Navodi da su se predstavnici EU ponašali korektno na sastanku, a na pitanje novinara da li su intervenisali, Vučić kaže da su intervenisali par puta, ali da neće o tome da priča.

- Bili su korektni i Borelj i Lajčak, pogotovu Borelj. Ne mogu ništa da mu zamerim, čovek je sve razumeo od prvog trenutka - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Brisel
foto: Printscreen Tanjug

Podseća i da je prištinska i beogradska delegacija imala jutros pripremne sastanke i kaže da su ga pozvali i rekli da za 10 minuta počinje trilateralni sastanak.

- Idemo odmah, mi smo spremni. Celu noć nisam spavao, razmišljao sam šta ćemo da radimo, ušao sam spreman na sastanak, onda sam shvatio da su oni izašli sa nečim što uopšte nisu rekli predstavnicima EU na pripremnom sastanku da će da pokreću - ističe predsednik.

Naglasio je da je prištinska delegacija predložila da se umesto formiranja Zajednice srpskih opština uvede nacionalni savet za Srbe na KiM onako kako je Srbija uvela nacionalne savete za manjine.

- Vi stanete i ne znate da li da se smejete, plačete. Razumete da imate posla sa ljudima koji nisu ozbiljni i odgovorni - kaže Vučić.

Aleksandar Vučić, Brisel
foto: Printscreen Tanjug

Verujem da će Borel precizno izvestiti Bajdena

Vučić je izjavio da veruje da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj na fer i precizan način preneti američkom predsedniku Džo Bajdenu ono što se danas dešavalo tokom sastanka sa prištinskom delegacijom.

Vučić je na pitanje šta se može očekivati od SAD jer će Borelj upoznati Bajdena sa onim što se desilo na sastanku, ukazao na to da su i Amerika i Nemačka, kao i neke druge velike sile učestvovale u stvaranju takozvanog nezavisnog Kosova i da će tu politiku da podržavaju.

- Ali, verujem da će biti toliko fer i da će izaći sa jasnim stavovima da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu i zašto se nekakva vrsta i političkih i svakih drugih tenzija ponovo rađa - kazao je Vučić.

Ističe da Beograd to ne želi i kaže da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u jednom trenutku tokom sastanka zaratio sa Rusijom, pa je poželeo i sa Kinom da ratuje.

- Ali, nije ni važno, neka ostane u ona četiri zida - navodi predsednik Srbije.

12.10 - Obraćanje predsednika Vučića posle sastanka

- Ne znam ni šta bih vam rekao, dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati. Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog na najvišem nivou, nadam se d aje to važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, a sve drugo bi bilo izlišno kimentarisati. Albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali. Tražili su odmah i hitno da čuju kada ćemo da priznamo Kosovo i pod tri nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkavama jer je to zemljište dato u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Albanci ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština, traže kada ćemo da priznamo kosovsku nezavisnost. Bio sam veoma blag, jer nisam želeo da ukažem na druge stvari, zbog potpunog odustsva realnog odgovora - rekao je predsednik.

Vučić je istakao i da je govoreno o nestalim osobama.

- Ne postoji ništa važnije od nas od obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti za naše ljude na KiM. Ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao, nešto što nema nikakve veze sa realnošću i odgovornošću. Oni su zamerali EU ne nama. Sledi razgovor sa Srbima sa KiM, uplašen sam jer vidim sa koliko odgovornosti ćemo morati da se suočimo u budućnosti. Spremni smo da prihvatimo svaki datum i dan za nastavak razgovora, to je veoma važno i ne postoiji ništa važnije za nas od obezbeđivanja siguirnosti i bezbednosti za naš narod na KiM i poštovanja svega potpisanog

Predsednik upitan da li je tačna informacija da su pale teške reči tokom sastanka, rekao je da je odgovorio oštro na neke provokacije ali da nije prelazio granice.

Kako kaže, Kurti ga je pitao kada će priznati Kosovo, a kada mu je predsednik Srbije uzvratio "nikada", to je Kurtija potpuno detoniralo.

- Apsolutno se ni o čemu nismo dogovorimo, došao je da pita kada ćeš da priznaš Kosovo, a ja sam odgovorio - nikad!

- Oni su danas došli da prekinu dijalog, mislili su da ćemo ljutito da napustimo sobu, ali to se nije dogodilo. Nikada nećemo prekinuti dijalog. Rekli su da ne može SZO, već nacionalni savet kao što Albanci imaju u centralnoj Srbiji - naglasio je Vučić.

Presednik Srbije rekao je da Beograd ne želi i nije spreman da prekine dijalog, ali da Priština ima velike obaveze koje treba da implementira i na koje su ih podsetila oba evropska predstavnika. On je to rekao dgovarajući na engleskom jeziku na pitanje niovinarke da li će Srbija odustati od dijaloga, uz ironičnu konstataciju da je tokom današnjeg sastanka u Briselu, od prištinske strane mogao da čuje da je Isus rođen 14. februara, kada su na KiM održani izbori.

- Imamo dijalog i veoma važne pregovore. Imamo težak posao, ulažemo velike napore. Potpisani dokumenti moraju da se priznaju, implementiraju, ali to mora da se uradi na odgovarajući način, a tek nakon toga molžemo da pričamo i o drugim stvarima.

Nezadovoljan suštinom razgovora

Vučić ističe da je nezadovoljan suštinom razgovora, dok je forma i ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija manje bitna. Prema njegovim rečima, na Kurtijeve pretnje da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, rekao mu je da učini to više i da prestane samo da preti.

- Nije to problem, problem je sadržaj, uvek je suština bitna, a ne forma. Verujte mnogo je manje rekao od onoga što će da kaže da je rekao, ali to njemu ostavljam. Danas su raspisali neke izbore na Kosovu, neka se hvali i neka priča šta god poželi, za nas je važno i ono čime nismo zadovoljni je suština - kazao je Vučić.

Ističe da je suština u tome da li hoće da se postigne nešto ili ne, odnosno hoće li dijalog i kompromis ili ne.

- Ali, sko dođete i kažete došao sam samo da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo, onda vam je jasno da nije došao na dijalog, već da provocira i da izazove reakciju Beograda ili moju ličnu da napusti tu prostoriju i kaže da napušta dijalog - navodi predsednik Srbije.

11.44 - Borelj: Dijalog put ka evropskoj budućnosti obe strane

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj ocenio je danas da je dijalog Beograda i Prištine i njegov ishod put ka evropskoj budućnosti obe strane.

"U međuvremenu, to je donelo važne rezultate za njihove građane", napisao je Borelj na svom Tviter nalogu, uz fotografije sa trilateralnog sastanka predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima, koji je u toku u Briselu.

10.28 - Počeo trilateralni sastanak

U zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu oko 10.20 počeo je trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima. Delegaciju Beograda predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, dok EU predstavljaju šef diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

10.15 - Sastanak s Boreljom i Lajčakom

Predsednik Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

- Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija - napisao je Vučić na Instagramu.

9.40 - Predsednik Srbije stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu na sastanak sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom uoči sastanka s delegacijom Prištine.

8.57 - Borelj: Podstičem nastavak dijaloga bez odlaganja

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izrazio je zadovljstvo zbog nastavka neposrednog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. On je uoči današnjeg sastanka delegacija Beograda i Prištine rekao da zna da dijalog nije lak, ali da je neophodan za budućnost dve strane, i naglasio da se on odvija u trenutku posete američkog predsednika Džoa Bajdena Evropskoj unji.

- Zadovoljstvo je čekati u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Podstičem obe strane da nastave dijalog bez odlaganja i da se usredsrede na rezultate uprkos svim poteskoćama. Dijalog neće biti lak, ali proces je neophodan za ljude na Kosovu i u Srbiji - rekao je Borelj.

Žozep Borelj
foto: Jean-François Badias / Pool via AP

On je na konferenciji za mediji pre sastanka izrazio zadovoljstvo što se razgovori u dijalogu odvijaju u isto vreme kada se desavaju susreti EU sa američkim predsednikom Džo Bajdenom.

- Danas ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom organizovati novi sastanak na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine. Srećan sam sto se to desava u isto vreme kada se EU sastaje sa američkim predsednikom Džo Bajdenom - naglasio je evropski zvaničnik.

Iz EU, koja je glavni posrednik u dijalogu navode da je u pitanju nastavak procesa započetog još 2011. godine. Napominje se da i pored promene jednog od pregovarača, sa prištinske strane Avdualaha Hotija je zamenio Aljbin Kurti, "obaveze i proces" ostaju isti, ali Miroslav Lajčak jasno kaže da će se o agendi sutrašnjeg sastanka u kome je EU samo posrednik, dogovoriti dve strane.

Kako Aljbin Kurti sa delagacijom na razgovore u Brisel dolazi sa glasnim i više puta ponovljenim stavovima da Priština želi da razgovara samo o međusobnom priznanju, što je za Beograd neprihvatljivo iz Evropske službe za spoljne poslove pominju mogućnost da ukoliko dođe do opstrukcije razgovora ili "jedna strana ne bude spremna na nastavak procesa", šef diplomatije EU, Žosep Borelj o tome već popodne direktno razgovara sa predsednikom SAD, Džosefom Bajdenom.

Šta će Borelj prenetni Bajdenu kao problem kada se sretnu na samitu EU SAD koji se takođe održava u Briselu tog dana popodne znače se verovatno već posle susreta Vučić- Kurti i obraćanja Lajčaka medijima koje se očekuje na kraju sastanka, oko 13 časova.

Što se Srbije tiče, stavovi su jasni. Predsednik Srbije izjavio je da će insistirati na implementaciji svega do sada dogovorenog. Poručio je, komentarišući poruke Prištine da njihova delegacija dolaze da napravi svoj šou u Briselu, a da mi smo posvećeni dijalogu, da nisu laki dani pred nama i da situacija nije ružičasta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track