OPSTRUKCIJA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Jelena Milić i Dragan Blagojević u Usijanju dana KAKVU POLITIKU VODI KURTI?
Foto: Kurir

kurir televizija

OPSTRUKCIJA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Jelena Milić i Dragan Blagojević u Usijanju dana KAKVU POLITIKU VODI KURTI?

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti objasnio pokušaj premijera privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija da jednosmernim i agresivnim nastupom opstruira pregovore u Briselu.

Koje zahteve su postavili Albanci? Šta Priština naziva provakcijama Srbije na Kosovu? U kakvoj opasnosti je ovog trenutka srpsko stanovništvo na Kosovu? Zašto Priština odbija da dostavi podatke iz arhive OVK o nestalim licima?

Gosti Usijanja dana su Jelena Milić osnivač Centra za evroatlantske studije (CEAS), Dragan Blagojević diplomata i novinar i Nedžmedin Spahiu politički analtičar iz Prištine

Urednica i voditeljka emisije je Jelena Pejović.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Kurti smatra da je on novi čovek i da u dijalogu mora biti novina, i da Srbija treba da prizna da je Kosovo nezavisno, kaže Blagojević.

- Na duge staze jako je loša Kurtijeva strategija "čačkanja mečke". Kurti ima vrlo malo iskustva u izvršnoj vlasti, kao i cela nova vlada u Prištini. Tu nema političke zrelosti i odgovornosti. Danas smo od američkog ambasadora čuli vrlo jasnu poruku Prištini. Dobro je što smo na NATO samitu čuli da je NATO posvećen očuvanjku KFOR-a, kaže Milić.

- Kurti nije sklon kompromisima, a on je tako od male stranke došao na vlast. Ako Srbija preregovara sa Kosovom, to pregovara da bi dobila nešto u zamenu za priznanje, koji bolni kompromis treba da se napravi je stvar dogovora Vučića i Kurtija, kaže Spahiu.

Usijanje dana
foto: Kurir

- Kurti je faktor koga ne možete da stavite u jednačinu, ali današnja poruka Filipa Kosneta znači diskreditaciju kosovske strane. Ali mislim da Beograd pre svega pregovara sa međunarodnom zajednicom, kaže Milić.

- Evropljani smatraju da ne treba nikom ništa da nameću, kaže Blagojević.

- Stav Aljbina Kurtija u Briselu je bio preteći, tražio je dogovor o nenapadanju, zgleda smešno, ali je tako bilo, ili je pomenuo Srbe na Kosovu i poredio ih sa položajem Albanaca u Srbiji, njegov stav je da može se zanemariti Ahtisarijev plan i umanjiti prava Srba, kaže Spahiu.

- Srbija sad gradi svoj stav prema pregovorima po kriterijumima Zapada, kaže Milić.

(Kurir.rs)

INSERTER: OPSTRUKCIJA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE Jelena Milić

Dragan Blagojević

Nedžmedin Spahiu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track