Srpski preduzetnik pokrenuo biznis na račun prstena Ratka Mladića koji je nosio u Hagu
Foto: Profimedia, EPA/Jerry Lampen

NOSIO GA NA SUĐENJU

Srpski preduzetnik pokrenuo biznis na račun prstena Ratka Mladića koji je nosio u Hagu

Politika -

Jedna firma iz Čikaga odlučila je da kao proizvod lansira repliku prstena generala i haškog osuđenika Ratka Mladića koji je nosio tokom donošenja konačne presude u Haškom tribunalu.

Autor ideje o pravljenju replike prstena generala Mladića je Velizar Cerovina, srpski preduzetnik i dizajner iz Čikaga. Naime, general je na suđenju imao prsten sa likom indijanskog poglavice.

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

- Replika prstena generala Mladića ima za cilj da ukaže na pravi ugao gledanja na lik i delo srpskog generala, i na tešku stradalnu, ali i veličanstvenu ulogu srpskog naroda u 21. veku. Što se tiče same Amerike, general Mladić je često prepoznavan i definisan u američkim konzervativnim krugovima i medijima kao "prvi borac protiv terora Islamskog džihada u Evropi". Apsolutno zato verujem da će ovaj proizvod biti atraktivan ne samo Srbima ili nama bratskim narodima kao što su Rusi, već i konzervativnim Amerikancima i drugima. Suštinski, u pitanju je jedna snažna antiglobalistička poruka koja ujedinjuje sve ljude dobre volje širom sveta - poručio je srpski dizajner iz Čikaga.

Inače, prsten koji je general Ratko Mladić nosio na izricanju presude mu je pre četiri godine poklonio bivši vojnik koji sada živi u Holandiji. Na prstenu je glava indijanskog poglavice. Prsten nosi posebnu simboliku koja se vezuje za 19. vek i ono što si Indijanci tada prošli u SAD.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track