IZVEŠTAJ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Da li može da dođe do odmrzavanja konflikta? Milovan Drecun i Vladimir Orlić u Usijanju dana
Foto: Printscreen/Kurir TV

kurir televizijA

IZVEŠTAJ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Da li može da dođe do odmrzavanja konflikta? Milovan Drecun i Vladimir Orlić u Usijanju dana

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skupštini Srbije poslanicima predstavio izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji. Vučić je poručio da Srbija danas nije u takvoj poziciji da traži smislene odgovore ni pravdu kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ali da treba da učini ono što može da sačuva svoje nacionalne interese i mir.

Zašto Albanci otvoreno govore o neprihvatanju tačaka Briselskog sporazuma? Šta su zahtevali od Srbije? Da li može da dođe do odmrzavanja konflikta u južnoj srpskoj pokrajini?

Gosti “Usijanja dana” su Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju i Vladimir Orlić, potpredsednik Skupštine Srbije. Urednica i voditeljka: Jelena Pejović.

Usijanje, Milovan Drecun, Vladimir Orlić
foto: Printscreen/Kurir TV

- Priština nema obzira, oni su se u Briselu pojavili da bi se pokazaloi snažni, kao da je kosmos nastao kad je Kurti seo u fotelju, ništa ne poštuju, a ako Kurti kaže da je to Amerika poručila, on misli da je u pravu. Mi imamo samo ono za šta se izborimo svojim rukama, a mi nismo bespomoćni, kaže Orlić.

00:36

VLADIMIR ORLIĆ U USIJANJU DANA

- Mi morama da tragamo za kompromisom, i ne treba ohrabrivati drugu stranu da traži međusobno priznanje, ja veću glupost nisam čuo, kažu da žele sporazum o normalizaciji a sa druge strane ohrabruju Prištinu. Ja ne znam šta su Lajčak i Palmer radili u Prištini u pripremi ovog neuspešnog dijaloga. Mi moramo da se borimo za naše interese i da ne dozvolimo da se zbog nas prekine dijalog i da krivica bude prebačena na našu stranu, jer bi se to odrazilo na našu evropsku perspektivu, a onda bi žmurili na Kurtijeve korake, kaže Drecun.

Usijanje, Milovan Drecun, Vladimir Orlić
foto: Printscreen/Kurir TV

- Kurti je ponudio da se uvede reciprocitet, mi to pravo ne sporimo Albaniji, to je njegov politički manevar i pokušaj da se uvede rešavanje nepostojećeg albanskog pitanja na jugu Srbije, zato je Kamberi danas tako govorio u Skupštini danas a Kurti se sastao sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac, kaže Drecun.

- Sve rade ciljano i planski da bi izazvali reakciju, samo čekaju priliku, kaže Orlić.

Usijanje, Milovan Drecun, Vladimir Orlić
foto: Printscreen/Kurir TV

- Od strane OVK je postojao genocidni plan, a on se i dalje primenjuje na različite načine. Sad primenjuju planove za uspostavljanje pun ekontrole nad severom, zato je i Vučić rekao da se neće ponoviti pogromi, ali oni samim tim što stvaraju vojsku a zapadne zemlje im to legalizuju, time se oni ohrabruju da preduzmu aktivnost neke. MI znamo za planove, i zato kažemo da je pogoršana bezbednosna situacija, ali uvek kad se pregovara smanjuje se opasnast, i zato nastavak dijaloga ipak smiruje ekstremiste, kaže Drecun.

(Kurir.rs)

Usijanje dana možete da gledate večeras od 19.20 časova na Kurir televiziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track