PROVOKACIJA! SPECIJALCI ROSU ISKOČILI PRED SRPSKE PLANINARE NA ŠARI Sprečili uspon na Ljuboten, još 2 autobusa zaustavili u Štrpcu
Foto: Youtube Printscreen

kim

PROVOKACIJA! SPECIJALCI ROSU ISKOČILI PRED SRPSKE PLANINARE NA ŠARI Sprečili uspon na Ljuboten, još 2 autobusa zaustavili u Štrpcu

Politika -

PRIŠTINA - Specijalna jedinica Kosovske policije iz Uroševca ne dozvoljava planinarima koji su došli iz svih krajeva Srbije penjanje na planinski vrh Ljuboten, saznaje RTV Kim.

Kako se navodi, istovremeno su dva autobusa sa još stotinak planinara iz Srbije zaustavljena u Štrpcu i nije im dozvoljen put do Ski centra, gde je trebalo da se pridruže ostalim planinarima i krenu u pohod na najviši vrh Šar planine.

Oko 120 planinara iz različitih krajeva centralne Srbije, ali i sa severa KiM, trenutno su blokirani u Ski centru Brezovica od strane specijalne jedinice Kosovske policije koja im ne dozvoljava da krenu dalje, iako je čitava manifestacija ranije prijavljena Kosovskoj policiji.

Prema rečima Radeta Kneževića, predsednika Planinarskog društva "Kopaonik", noćas ih je o zabrani obavestio komandir policije u Štrpcu, Dragan Ivanović, da bi jutros to učinili i specijalci koji su došli i ne dozvoljavaju im odlazak iz hotela.

Jevtić: Sramotna i nedopustiva zabrana uspona planinarima

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić ocenio je da je sramotna i nedopustiva jutrošnja zabrana uspona planinarima na Šar planini. Jevtić je na Tviteru napisao da se Srbima na Kosovu i Metohiji iz dana u dan ukidaju prava od verskih do sportskih. Istakao je da međunarodna zajednica mora da reaguje na kršenje sloboda i dodao je da je delegacija Srpske liste ukazala na to na sastanku u petak sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Violom Fon Kramon.

Komandir Policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović rekao je za RTV Kim da nije ovlašćen da daje izjave jer je čitav slučaj u nadležnosti Regionalne policije u Uroševcu.

Iz Regionalne policije Uroševac potvrđeno je da je zahtev alpinista za penjanje odbijen. "Zahtev svih alpinista, ne samo iz Srbije, je odbijen. Nikome nije dozvoljeno da se penje na Šar planinu", navodi se u pisanom odgovoru portparola policije Kenana Veseljija.

Prištinska Koha takođe prenosi da je zahtev planinara za penjanje na Šar planinu odbijen. Veselji nije objasnio zašto planinarima nije dozvoljeno da se penju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track