OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KIM: Srpskim planinarima uskraćena sloboda kretanja
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

zabrana

OGLASILA SE KANCELARIJA ZA KIM: Srpskim planinarima uskraćena sloboda kretanja

Politika -

BEOGRAD - Velikoj grupi planinara iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije danas je uskraćena sloboda kretanja i zabranjeno im je da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar planine.

Jedna grupa planinara je intervencijom policije blokirana u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu, saopštila je danas Kancelarija za KiM

U Kancelariji ocenjuju da je takva vrsta ograničavanja slobode kretanja najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, "osim kada su planinari srpske nacionalnosti".

"Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi", ističu u saopštenju.

Kancelarija je pozvala srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track