Najnovije vesti

MILOVAN JOVANOVIĆ OBJASNIO: EU je sa liste prioriteta svesno i namerno uklonila Zapadni Balkan
Foto: Kurir

PROMENILA SE PRAVILA IGRE

MILOVAN JOVANOVIĆ OBJASNIO: EU je sa liste prioriteta svesno i namerno uklonila Zapadni Balkan

Politika
19:52h

Milovan Jovanović, novinar, politički komentator i kolumnista Kurira, kaže da primer Severne Makedonije najslikovitije prikazuje svu bestidnost, nedoslednost i kratkovidost briselske birokratije.

Po rečima Jovanovića, za makedonski nedeljnik Fokus, najveći problem nije Bugarska već činjenica da se u Evropi ne razmišlja ozbiljno o ​​širenju na Zapadni Balkan u narednih deset godina.

"Ta tema je nepopularna i javno mnjenje u najvažnijim zemljama EU je protiv proširenja", kaže Jovanović, pa dodaje:

"EU je sa liste prioriteta svesno i namerno uklonila Zapadni Balkan, a takva odluka je direktno omogućila veći uticaj trećih zemalja. Frustracija među Makedoncima i ostalim narodima zapadnog Balkana opravdano raste, jer najave evropskih zvaničnika da će se pojedine zemlje Zapadnog Balkana pridružiti EU do 2025. nisu ništa drugo osim besramne laži".

On podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron 2017. godine jasno stavio do znanja da EU neće primati nove članice sve dok se sama ne reformiše.

"U međuvremenu pravila igre za pristupanje EU su se promenila. Stari princip da je sprovođenje i završetak reformi siguran put koji vodi ka članstvu više ne važi. Nova metodologija pregovaranja za pristupanje je toliko komplikovana i kompleksna da predstavlja još jednu obmanu u nizu. Sasvim je jasno da, i kada bi se u potpunosti nova metodologija primenjivala onako kako zahteva Brisel, nijedna od zemalja se ne bi približila EU u narednih 20 godina".

Jovanović kaže da je obećanje iz Soluna 2003. da će sve države Zapadnog Balkana postati deo EU ostalo neispunjeno do dan-danas.

"Situacija se može preokrenuti samo ako SAD upotrebe svoju političku snagu i autoritet u odnosima sa evropskim partnerima u cilju ubrzavanja EU integracija tako što bi ceo Zapadni Balkan hitno ušao u EU. Za novu američku administraciju Zapadni Balkan će sigurno biti u fokusu, jer je on tačka preseka opasnih i toksičnih uticaja koji razaraju ceo zapadni svet", objašnjava Jovanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track