KRVOLOČNI: Albanci Grenelu šalju sekire i noževe i izmišljaju svoju istoriju, jer ni česmu iza sebe nisu ostavili!
Foto: Profimedia

opasne pretnje

KRVOLOČNI: Albanci Grenelu šalju sekire i noževe i izmišljaju svoju istoriju, jer ni česmu iza sebe nisu ostavili!

Politika -

Američki diplomata već danima prima opasne i jezive poruke od Albanaca. Priština nastavlja da istorijske činjenice zatrpava lažima o Kosovskoj bici

Vidovdanska čestitka američkog diplomate Ričarda Grenela upućena Srbiji i dalje izaziva jezive i opasne reakcije Albanaca. Posle pretnji da će biti eliminisan i obezglavljen čim dođe u Albaniju, Grenel je dobio još krvoločnih poruka od korisnika društvenih mreža i o njima je obavestio javnost.

Prisvajaju tuđe

Bivši izaslanik Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine dobio je nove pretnje od Albanca koji mu je napisao da Albanci nisu zadovoljni njim, i uz to mu poslao nacrtane noževe i sekire. Drugi pratilac ga je vređao i poručio mu da je "go*no" i to zato što je "peder".

Ričard Grenel
foto: Printscreen

- Nasilje i homofobija su odvratni. Uvek rado čitam promišljene komentare, ali ljudi ne čuju vaše stavove kad fizički pretite - prokomentarisao je Grenel na Instagramu objavljujući kopiju pretećih poruka koje je dobio.

Ričard Grenel
foto: Printscreen

Američki diplomata već danima je na meti albanskih ekstremista jer je Srbima čestitao Vidovdan. Na Grenela su se mučki obrušili i pojedini prištinski političari, poput Vljore Čitaku i Bedžeta Pacolija, koji su pokušali da drsko obmanu i Amerikanca i kompletnu javnost, tvrdeći da se protiv Osmanlija u Kosovskoj bici borila balkanska, a ne srpska vojska.

Istoričar Predrag Marković za Kurir kaže da Albanci prisvajaju tuđe, jer za sobom nisu ostavili ništa.

- Kosovski Albanci primenjuju isti metod kao i za srpske manastire. Za njih tvrde da su deo zajedničkog nasleđa. Tako i za Kosovsku bitku kažu da je zajednička borba balkanskih naroda. To rade zato što na Kosovu ne postoje albanski tragovi u srednjem veku. Oni tada nisu ostavili ni česmu. Među imenima Kosovaca srednjeg veka albanskih ima u veoma malom procentu - objašnjava naš sagovornik.

Lažna istorija

Uprkos istorijskim činjenicama, iz Prištine nastavljaju da grčevito podmeću svoju verziju događaja. Tako je juče i Liga istoričara Kosova "Alji Hadri", ogranak u Dečanima, izmislila podatak da su balkanski antiosmanski savez osnovali balkanski prinčevi i da su u tom savezu Srbi bili vojna manjina.

- Kosovska bitka 28. juna 1389. godine bila je najveći poraz koji je pretrpeo balkanski antiosmanski savez, koji su činili balkanski prinčevi, i među najvećim pobedama Osmanskog carstva u 14. veku - izjavio je predsednik Lige Škodran Imeraj, koji uz sve to tvrdi čak i to da su Srbi zvanično prihvatili pravoslavlje od Albanaca.

Gračanica na meti ekstremista

Ukrali trobojku SPC pa se snimali kako je gaze

Gračanica, zastava SPC
foto: Kancelarija za KiM

Manastir Gračanica ponovo se našao na meti huligana. U noći između 28. i 29. juna nepoznati počinioci polomili su jarbol i odneli zastavu SPC koja se vijorila iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira. Kako prenosi Radio-televizija Gračanica, slučaj je prijavljen policiji i istraga je u toku.

U međuvremenu, pojavila se i slika zastave na društvenim mrežama, na kojoj se vidi da jedna maskirana osoba, držeći u rukama zastavu velike Albanije, gazi ukradenu trobojku SPC. Kancelarija za KiM je poručila da je taj čin direktan napad na veru i preteća poruka vernicima SPC, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na Kosovu.

- Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte SPC - upozorila je Kancelarija.

Tortura nad srpskom povratnicom u Đakovici

Dragici Gašić zaplenili ulazna vrata

Dragica Gašić
foto: Kancelarija za KiM

Nakon višednevnog otvorenog maltretiranja i direktnih pretnji upućenih Dragici Gašić, jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici, ona se sada suočava s novom vrstom torture. Iako je Kancelarija za KiM odmah obezbedila nova blindirana vrata za njen stan i majstora koji treba da izvrši zamenu, lokalna policija nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu. Nakon što je Dragica popunila zahtev u opštini, lokalni inspektori rada potom su došli i zaplenili Dragičina nova vrata. Sada traže da se pre montaže vrata opštini dostave dokazi o nekakvom atestu, kao i dokazi o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track