HRVATSKA UCENA Milanović: Srbi, odlučite se - EU ili Rusija VULIN: Preko nas bi da lečite frustracije
Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

BESNI ZOBG PODRŠKE ORBANA

HRVATSKA UCENA Milanović: Srbi, odlučite se - EU ili Rusija VULIN: Preko nas bi da lečite frustracije

Politika -

Predsednik Hrvatske, besan zbog podrške Viktora Orbana našoj zemlji, opleo po njemu, ali i brže-bolje izašao s ultimatumom, odnosno „uslovima“ koje Srbija treba da ispuni za ulazak u Uniju

Hrvatskog predsednika Zorana Milanovića očigledno je zabolela podrška mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji, pa je pokušao da nam ispostavi ultimatum - da naša zemlja treba da ispuni uslove za ulazak u Uniju i da odluči da li je za EU ili Moskvu!

- Srbija treba da ispuniti uslove, treba da odluče jesu li za EU ili su u Moskvi. Nemam ništa protiv Moskve, ali treba da odlučiš - Brisel ili Moskva, a to sadašnja vlast u Srbiji teško apsolvira i tu treba da bude jasna - rekao je Milanović, objavila je njegova pres-služba.

Zavist

On je dodao da je „stvarno bizarno da premijer jedne male države objavljuje takve manifeste“. A sve to povodom Orbanovog oglasa u hrvatskim medijima. Podsetimo, vlada Mađarske platila je u zagrebačkom Večernjem listu oglas pod naslovom „O budućnosti Evropske unije“ sa sedam predloga, među kojima je i stav zvanične Budimpešte da Srbiju treba primiti u EU, što je izazvalo burna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Hrvatska ne deli stav Mađarske.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Na ovaj pokušaj Milanovićeve ucene, reagovao je srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je rekao da je za Srbiju bolje da odustane od puta ka EU ukoliko približavanje Uniji podrazumeva „odricanje od svojih prijatelja i lečenje hrvatskih frustracija“.

Vulin je kazao da Hrvatska pokušava da uslovljava Srbiju „nestalima, priznanjem genocida, raznim izvinjenjima, a sada i odricanjem od prijatelja“.

- Ako naš put u EU počinje lečenjem hrvatskih frustracija, nastavlja se odricanjem od svojih prijatelja, a završava se napuštanjem sebe, onda je bolje da i ne idemo u EU. Ako naš put u EU vodi preko poniženja pred lažima o Srebrenici i ćutanjem pred istinom o Jasenovcu, onda je pravedno da Srbija krene svojim srpskim putem - naveo je Vulin, a preneo Pokret socijalista.

Nekorektno

I predsednik Skupštine Ivica Dačić reagovao je na izjavu Milanovića. - Pa kad je Hrvatska ušla u EU, u kojoj je moguće danas negirati ustaške zločine, koristiti fašistički pozdrav iz Drugog svetskog rata „Za dom spremni“, onda može i svako drugi. Mislio sam da Hrvati imaju nešto protiv Staljingrada jer su tamo slali ustaše da ratuju zajedno s nacistima, nisam znao da su protiv i Moskve. Ali zaista je nekorektno da se tako govori o Srbiji, što najviše govori o njima. Srbija nema nikakvu dilemu, nas strateški cilj je članstvo u EU, što nije suprotno našem prijateljstvu s Rusijom - rekao je Dačić.

Otkrili plan pritisaka na Srbiju

Ratni zločini, priznanje genocida...

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman nedavno je otkrio kako će ta zemlja uslovljavati Srbiju na putu ka EU:

- Srbija bi trebalo da pokaže političku volju za ispunjavanje svih onih kriterijuma i reformi, kao i posvećenost evropskim integracijama. U tom smislu gledamo na područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, saradnju s međunarodnim krivičnim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusedskih odnosa kako s članicama EU, tako i onima izvan EU.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track