PREMIJERKA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA KEVEROM: Odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji
Foto: Printscreen/Youtube

ZAHVALNOST NA PODRŠCI

PREMIJERKA BRNABIĆ RAZGOVARALA SA KEVEROM: Odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji

Politika -

Srpska premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske, posebno politički, najbolji u istoriji, dok je na ekonomskom polju ta zemlja treći najvažniji partner Srbiji među članicama Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabićeva je u razgovoru s predsednikom Skupštine Mađarske Laslom Keverom zahvalila susednoj zemlji na snažnoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Ona je posebno ukazala na istrajavanje Mađarske u stavu o neophodnosti proširenja Unije bez obzira na sve poteškoće koje se javljaju, jer je, kako je naglasila, punopravno članstvo u EU prava opcija za Srbiju.

Predsednica vlade je dodala i da je regionalno povezivanje od izuzetnog značaja i u tom kontekstu navela primer Višegradske četvorke (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) istakavši da je upravo Mađarska otvorila ta vrata Srbiji.

Premijerka Brnabić je ukazala da se saradnja dveju zemalja na infrastrukturnim projektima dobro razvija, posebno kada je reč o rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpašta, početku radova na modernizaciji pruge Segedin-Subotica-Baja, proširenju graničnog prelaza Horgoš i ulaganjima mađarskih kompanija koje su, kako je naglasila, pouzdane i profesionalne u poslovanju u Srbiji.

Predsednik mađarskog parlamenta Kever saglasio se s premijerkom da su odnosi dveju zemalja prijateljski, čime su doprineli i položaji manjina sa, kako je rekao, obe strane granice - srpske u Mađarskoj i mađarske u Srbiji, kao i sama predsednica vlade Brnabić.

Mađarska takođe smatra da je Srbija njen najznačajniji ekonomski partner na Zapadnom Balkanu, a da međusobno prijateljstvo nije samo subjektivni osećaj, već prilika i način da se strateški podržavaju dve zemlje, zaključio je Kever, dodaje se u saopštenju iz Vlade Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track