METJU PALMER PORUČIO PRIŠTINI: Formirajte ZSO, tužba protiv Srbije nepotrebna
Foto: Valdrin Xhemaj EPA

specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan

METJU PALMER PORUČIO PRIŠTINI: Formirajte ZSO, tužba protiv Srbije nepotrebna

Politika -

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan rekao da je tužba za genocid protiv Srbije neargumentovana

Metju Palmer, specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan, ocenio je da najave Prištine da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije ne doprinose dijalogu Beograda i Prištine, prenosi portal Reporteri. Pozvao je i Prištinu da se drži dogovora i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO)!

- Moraju da imaju argumente pre podnošenja tužbe. To je komplikovano - istakao je Palmer za prištinsku RTV 21 i dodao da bi obe strane trebalo da se usredsrede na budućnost, a ne na prošlost.

On je istakao da je važno naći zajednički jezik o budućnosti, postići normalizaciju odnosa i pronaći način za napredak i ako Priština želi da ide na sud, to je njeno pravo, ali da SAD žele posvećenost dijalogu i normalizaciju odnosa. Poručio je da je sporazum o Zajednici srpskih opština obaveza koju su kosovske institucije preuzele i moraju da ga primene.

- Miroslav Lajčak i njegov tim iz EU reći će da će sporazum biti zakon za obe strane i da mora biti sproveden - naveo je Palmer.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za Kurir da treba pozdraviti ovakav potez američke administracije, koja pokazuje razumevanje za dijalog.

- Sada ostaje da se vidi šta će se desiti, da li će ostati samo na rečima ili će doći do određenog pritiska Amerikanaca. Oni razumeju da se dijalog ne može nastaviti pod Kurtijevim uslovima. U narednim danima će se videti šta će se desiti, počinje tehnički dijalog i tu ćemo videti hoće li biti nekakvih promena u ponašanju SAD - kazao je Milivojević.

J. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track