08:51

UŽIVO! REZOLUCIJE O SREBRENICI: Pisane su spolja, Vučić nije podlegao ni pod jačim pritiscima, Kurti i Osmani nemaju kredibilitet

USIJANJE DANA

REZOLUCIJE O SREBRENICI SU PISANJE SPOLJA: Vučić nije podlegao ni pod jačim pritiscima, Kurti i Osmani nemaju kredibilitet

Politika -

Skupština lažne države Kosovo izglasala je rezoluciju kojom se osuđuje navodni genocid u Srebrenici, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da je to "plemenit i pravilan potez", kao i da se "na političko rukovodstvo Srbije mora izvršiti nezaustavljiv pritisak".

Da li je krenula nova "poplava" rezolucija o genocidu koje je predsednik Aleksandar Vučić najavio nakon odluke crnogorskog parlamenta? Zašto se ovakvi pritisci vrše upravo sada? Ko iznutra pokušava da sruši vlast u Srbiji?

Gosti Usijanja dana bili su diplomata Milisav Paić i narodni poslanik Predrag Rajić.

Usijanje dana, Milisav Paić
foto: Kurir

"Ove rezolucije su u funkciji pritiska na Srbiju u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, ali i statusa Republike Srpske. Obe rezolucije su pripremljene spolja, a novo crnogorsko rukovodstvo je bilo pod pritiskom da pokaže da nastavlja politiku Milovog režima", počeo je Paić.

"Glas Dritana Abazovića je odlučivao, a od njega se ništa drugo nije ni moglo očekivati", dodao je Paić.

"Poznato je da je bošnjačka tužba pred Međunarodnim sudom pravde propala, iako su bili sigurni da će imati podršku".

"A ovo što Kurti radi, to je sve propaganda", poručio je Paić.

Usijanje dana, Predrag Rajić
foto: Kurir

"Mnogo ozbiljniji političari od Kurtija su pokušali da izvrše pritisak na Vučića, pa ne verujem da će on, Krivokapić i Bečić to uspeti", podvukao je Rajić.

"Zločina u Srebrenici je bilo, ali bilo ih je i na mnogim drugim mestima u BiH".

"Genocid je specifično kritično delo, jer ne može da bude nehatno. Oni žele da delovanje srpskog faktora u BiH 90-ih godina prikažu genocidnim".

"Suština svih pritisaka je da se Republika Srpska okarakteriše genocidnom tvorevinom".

"Sve je to deo narativa koji nije nov. Neki obrasci se ne menjaju. Pokušavaju da izvrše pritisak na srpsko rukovodstvo u Beogradu i Banjaluci, i to združeni nemački i američki".

O pretnjama Vjose Osmani, Paić kaže:

"Njima je cilj da se Srbija isprovocira i počne da daje preteće izjave, kako bi se u Srbiju uperio prst kao faktor destabilizacije u regionu. Ni Kurti ni Osamni nisu političari velikog kalibra, niti imaju kredibilitet. Srbija treba da se koncentriše na ostvarivanje svojih strateških interesa. Srbija ima dva jaka saveznika u Savetu bezbednosti, Rusiju i Kinu".

Rajić se nadovezao rečima:

"Komentari ostrašćenih politikanata koji ne razmišljaju o onima koje treba da predstavljaju. Taj govor mržnje ne može da donese ništa dobro ni Albancima ni Srbima na KiM".

"Tek sad se vidi kako je genijalna ideja predsednika Vučića bila da se uđe u projekat 'mini Šengen'. Edi Rama, koji nije na nivou Vučića, ali je sigurno daleko ozbiljniji političar od svih u Prištini, daje nam potpuno drugačije glasove. Gleda korak dalje i zainteresovan je za neke zajedničke projekte".

"Kurti je zamolio državu Albaniju da tuži Srbiju, ali Rama je to odbio. Rama i Kurti nisu u dobrim odnosima".

Predrag Rajić, Milisav Paić
foto: Printscreen

"Vučić sprovodi teške reforme. Nikome ne odgovara ni jaka ni stabilna Srbije, osim samoj Srbiji", jasan je Rajić.

Paić o Klarkovoj izjavi da je "impresioniran slobodom na KiM":

"U vreme pred NATO agresiju 1999. nije postojalo potpuno jedinstvo u američkoj administraciji, iako je sve bilo rešeno u oktobru 1998. Klark je bio jedan od najvećih pobornika bombardovanja, hteo je da uđe u istoriju kao general Paton. On je ostrašćen čovek i sama činjenica da ga na Kosovu slave kao heroja, sve govori. Klark tamo ima i poslovne interese. To je sve propagandna poruka".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track