PREDSEDNIK SRBIJE SE SASTAO SA AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Vučić i Doneli razgovarali o saradnji u oblasti energetike
Foto: Printscreen/Instagram

razmatrali druga pitanja bilateralne saradnje

PREDSEDNIK SRBIJE SE SASTAO SA AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Vučić i Doneli razgovarali o saradnji u oblasti energetike

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za energetsku diplomatiju Kurta Donelija, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da osigura energetsku bezbednost, odnosno kontinuirano snabdevanje energentima, za kojima rastu potrebe.

Doneli je istakao da je za administraciju predsednika Bajdena energetika jedno od ključnih pitanja ekonomije, ali i spoljne politike, s obzirom na to da SAD žele da budu globalni lider u borbi protiv klimatskih promena. Zato je ohrabrio Srbiju da bude ambiciozna po tom pitanju.

Predsednik Srbije je s tim u vezi rekao da su doneta četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike koji omogućavaju energetsku tranziciju i doprinose ostvarivanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine. On je, takođe, naveo da je opredeljenje Srbije diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja gasom.

Dvojica sagovornika su razmotrila i moguće zajedničke projekte iz oblasti energetike, kao i druga pitanja bilateralne saradnje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track