Najnovije vesti

IPSOS: Đilas podmeće neistine i lažno optužuje
Foto: Nemanja Nikolić

Namera da se agenciji nanese šteta

IPSOS: Đilas podmeće neistine i lažno optužuje

Politika
08:34h

Ipsos ukazuje da se Dragan Đilas, da bi potkrepio svoje tvrdnje, stalno vraća u prošlost i pokušava da ospori kvalitet predizbornih anketa koje je ta agencija radila, a koja su po pravilu bile vrlo precizne

BEOGRAD - Agencija Ipsos je odbacila kao neosnovane tvrdnje o lažiranju istraživanja javnog mnenja, za šta ju je optužio lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, i nazvala lažnim njegove izjave o uticaju Ipsosovih istraživanja na izbornu volju građana.

"Napade koje Đilas kontinuirano sprovodi protiv Ipsosa imaju za cilj urušavanje naše reputacije, ali i stvaranje klime u kojoj se istraživanjima javnog mnenja ne veruje ili ih uopšte nema u etru. Javnost ima pravo da bude informisana o društveno-političkoj situaciji kroz istraživanja javnog mnenja i Ipsos će nastaviti sa sprovođenjem takve prakse", ističe Ipsos.

U saopštenju obavljenom povodom, kako je navedeno, "neistina koje je izneo Đilas", ističe se da će Ipsos zaštitu svoje reputacije i poslovanja potražiti na sudu.

Ipsos ukazuje da se Đilas, da bi potkrepio svoje tvrdnje, stalno vraća u prošlost i pokušava da ospori kvalitet predizbornih anketa koje je ta agencija radila, a koja su po pravilu bile vrlo precizne.

Da bi potkrepio svoju tvrdnju, Đilas je u svom obraćanju na Facebook stranici Stranke Slobode i pravde, prenetom na portalu Direktno, prikazao naslovnu stranicu "Blica", objavljenu 20. januara 2018. godine, na kojoj su prikazani rejtinzi stranaka.

"Đilas eksplicitno tvrdi da su to podaci Ipsosa. Ipak, jednostavnim pregledom arhive i uvidom u pomenuti broj Blica, lako se može videti da je to istraživanje radila druga agencija, a ne Ipsos i da je to jasno naznačeno u samom tekstu vesti. Drugim rečima, Djilas je pokušao da podmetne naslovnu stranu Blica kao dokaz, i da lažno optuži Ipsos da je objavio podatke, iako priložene stranice Blica, gde je istraživanje prikazano, govore suprotno", navodi se u saopštenju.

U istom obraćanju, Đilas je prikazao i drugu naslovnu stranu na kojoj su rejtinzi stranaka, ovoga puta iz "Novosti", od 1. marta 2018. godine, ponovo kao da su ti podaci Ipsos-ovi, i tvrdeći da je ta objava imala za cilj da "obeshrabri" neke birače od izlaska na izbore.

Naravno, ni ovi podaci nisu Ipsos-ovi. Uvidom u tekst, koji je objavljen u Novostima, jasno se vidi da nije navedeno ime agencije koja je istraživanje sprovela, piše u saopštenju.

"Čvrsto verujemo da se u ovom slučaju nije reč o grešci koju je Dragan Djilas slučajno napravio, već o jasnoj nameri da se Ipsosu nanese šteta", ističe se i saopštenju.

Ipsos je globalna agencija za istraživanje tržišta koja posluje u 90 zemalja i u koja ima preko 16.000 zaposlenih.

U Srbiji postoji od 1997. godine i godišnje sprovede više od 700 istraživanja za renomirane klijente - internacionalne i domaće kompanije, međunarodne i organizacije civilnog društva i medije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track