UTICAJ: EU i SAD donose odluke o Balkanu, ali one ništa ne vrede dok ih ne potvrde Rusija i Kina
Foto: AP/Sergei Savostyanov, AP/Evan Vucci, AP/ Francois Mori, EPA

POLITIKA

UTICAJ: EU i SAD donose odluke o Balkanu, ali one ništa ne vrede dok ih ne potvrde Rusija i Kina

Politika -

Izbor visokog predstavnika u BiH podelio svetske sile - jedni ga izabrali, dok drugi traže potpuno ukidanje te institucije. Za Srbiju je dobro što ima dobre odnose sa svim stranama, kažu sagovonici Kurira

EU i Amerika mogu da donose odluke koje se odnose na sudbinu Zapadnog Balkana, ali one nemaju snagu dok ih ne "aminuju" Rusija i Kina. To se videlo i u slučaju izbora visokog predstavnika u Bosni i Hercegovina, kada je Zapad za naslednika Valentina Incka nedavno izabrao Kistijana Šmita, kojeg je na tu funkciju kandidovala Nemačka, ali su sada Rusija i Kina pokrenule inicijativu da se ta institucija u potpunosti ukine.

UN, Generalna skupština UN
foto: Profimedia / Eskinder Debebe/UN Photo

Naime, Rusija i Kina prosledile su članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom bi se visokom međunarodnom predstavniku u BiH odmah oduzela ovlašćenja za nadgledanje primene mirovnog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u toj državi i kojom bi se ova pozicija potpuno ukinula za dve godine. U kratkom nacrtu rezolucije navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji o primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. više nisu potrebna, s obzirom na napredak koji su postigle bosanske strane.

Bivši ambasador Milisav Paić za Kurir ocenjuje da ovo što su sada učinile Rusija i Kina jeste "jedan logičan potez", jer, kako kaže, po Dejtonskom sporazumu nije moguće da se odredi strani predstavnik u Bosni bez potvrde SB UN.

- I ovo imenovanje Šmita za novog specijalnog predstavnika nema međunarodno pravni legalitet jer, nije potvrđen u SB - navodi Paić.

Usijanje dana, Milisav Paić
foto: Kurir

Dodaje da obe strane smatraju da nema potrebe za prisustvom stranog predstavnika jer, kako kaže, u ovakvoj situaciji, koja je stvorena poslednjih 20 godina, visoki predstavnik se postavljaju kao vrhovni arbitri i toj zemlji se defakto negira njen suverenitet.

- Prema tome, ta inicijativa od Rusije, koju je podržala Kina, nešto je što odgovara ne samo Republici Srpskoj, već i Hrvatima u BiH - zaključuje on.

I politički analitičar Dragomir Anđelković naglašava za Kurir da je izuzetno dobro što Srbija ima dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom.

Dragomir Anđelković
foto: Fonet Media Centar

- Rusija i Kina su nam uvek podrška po pitanju suvereniteta i nacionalnog integriteta. Isto tako, nije dobro da se svađamo, uslovno rečeno, sa Zapadom i EU, te je jako dobro što razvijamo dobre odnose sa svima - kaže on.

Korist od dobrih osnosa Srbije s Kinom i Rusijom ne dovodi u pitanje ni Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, no ističe jedan detalj.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

- Ukidanje visokog predstavnika mogu da urade tek nakon isteka mandata sadašnjeg, koji tek stupa na dužnost od 1. avgusta. On će biti postavljen uprkos tome što su se njegovom imenovanju protivili Rusi. Ipak, mislim da je krajnje vreme da Bosna i Hercegovina posle ovog mandata visokog predstavnika bude bez njega i ostvari svoj potpuni suverenitet.

Nove optužbe lidera SDA

Bakir napao Beograd za hapšenje direktora OSA

Lider SDA BiH Bakir Izetbegović tvrdi da je hapšenje šefa OSA Osmana Mehmedagića pokušaj njegovog kompromitovanja, i to s ciljem da se ukloni da bi bezbednosnom službom BiH ovladale, kako navodi, antidržavne politike koje bi od OSA "napravile ispostavu obaveštajnih agencija iz susedstva", apostrofirajući pritom posebno Srbiju.

Prema njegovim rečima, "taj cilj se ne skriva" pa smo, kako navodi, "svedočili tome da neki od vodećih srpskih političara OSA nazivaju neprijateljskom agencijom".

Ivana Žigić/ Foto/Source:Profimedia / Eskinder Debebe/UN Photo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track