MINISTAR VULIN ŽESTOKO ODGOVORIO BISERI TURKOVIĆ: Obratite se meni, dobićete glasan odgovor
Foto: MUP Srbije

O UJEDINJENJU SRPSKOG SVETA

MINISTAR VULIN ŽESTOKO ODGOVORIO BISERI TURKOVIĆ: Obratite se meni, dobićete glasan odgovor

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je danas ministarki spoljnih poslova BiH Biseri Turković da bi trebalo da se obrati direktno njemu, a ne da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži da se ogradi od Vulinovih izjava o "ujedinjenju srpskog sveta".

"Moje ideje i moje izjave su moje. Aleksandar Vučić i ja nemamo uvek isto mišljenje o svakom pitanju i ako imate neko pitanje o mojim stavovima uputite ga meni, dobićete glasan odgovor koji možete da razumete. Da bi ste ušli u raspravu sa Vučićem ipak ćete morati da pronađete njegove reči i pokušate da ih osporite ali, pre toga, najpre nam odgovorite ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića u Srebrenici i zašto nema imena počinilaca i nalogodavaca", izjavio je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Vulin je poručio Turkovićevoj da je zaboravila da kaže da je on u nedelju uveče naglasio da ''da će se Srbi ujediniti mirno, bez ijednog metka kada se za to steknu uslovi''.

''Ako su mogli Nemci zašto ne bi mogli i Srbi, ili ste Vi i protiv ujedinjene Nemačke?", upitao je Vulin Biseru Turković.

"Radujem se što ste rešili da branite Dejton, to onda sigurno znači da ste za vraćanje svih dejtonskih ovlašćenja RS, a posebno ste protiv deklaracije SDA koja traži ukidanje Republike Srpske'', dodao je ministar i predsednik Pokreta socijalista.

Vulin je poručio Turkovićevoj i da će, ukoliko ona odmah ne osudi stav SDA da RS treba da se ukine i da su Srbi ''genocidaši'' kako kaže Bakir Izetbegović, smatrati da šefica diplomatije BiH podržavate takve napade na Dejton, RS i na Srbe.

''Ako se gospođo Turković odmah ne ogradite od izjave Šefika Džaferovića da je tzv. Kosovo nezavisno i da bi on priznao tzv. Kosovo, smatraću da podržavate komadanje Srbije i da hoćete da otcepite deo moje zemlje. Verujem da ste razumeli, a siguran sam da ćete osuditi sve pokušaje ukidanja RS i komadanja Srbije, ili možda nećete?", poručio je ministar Vulin.

Turković je ranije danas rekla da smatra da bi Vučić trebalo "odmah" da se ogradi od izjava Vulina o "ujedinjenju srpskog sveta", a ako, kako kaže, to ne učini, "samo će potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripajanje delove BiH".

Turković smatra da je Vulinova izjava kojom je, kako tvrdi, decidno rekao da ujedinjenje Srba znači jedinstvenu državu, "flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabilizacija celog regiona Zapadnog Balkana i zloslutna pretnja građanima BiH koji su se pre 26 godina branili od agresije i genocida".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track