OBEĆAVAJUĆE: Marinković: Dogovorena saradnja američkog Kongresa i Narodne skupštine
Foto: Marina Lopičić

OBEĆAVAJUĆE: Marinković: Dogovorena saradnja američkog Kongresa i Narodne skupštine

Politika -

Vladimir Marinković, poslanik Srpske napredne stranke i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, završio je diplomatsku posetu SAD-u, gde se sastao sa 11 američkih kongresmena, kao i americkim naučnikom srpskog porekla, inženjerom NASA Dejvidom Vujićem, koji je ujedno i počasni predsednik Savetodavnog odbora KSAP-a.

Na sastancima je dogovoreno proširenje saradnje Kongresa i Skupštine Srbije, zajedničke aktivnosti, a ujedno je pružena podrška i reformama koje Srbija sprovodi. Prilikom sastanka sa Philip Bednarczyk-om, saradnikom predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Kongresa Gregory Meeks-a dogovorena je snažnija saradnja između odbora Kongresa i Skupštine Srbije, dolazak delegacije srpskih poslanika u posetu Kongresu, ali i snažna parlamentarna saradnja koja je ključna za dalji razvoj bilateralnih odnosa Srbije i SAD. Istovremeno, na svim sastancima potvrđena je podrška reformama, jačanju regionalne stabilnosti za koju se snažno zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i dalje evropske integracije Srbije i sprovodenje Vašingtonskog sporazuma.

Vladimir Marinković
foto: Privatna Arhiva
Vladimir Marinković
foto: Privatna arhiva

- Tokom četiri dana provedena u SAD održao sam 11 bilateralnih sastanaka sa američkim kongresmenima, sa kojima sam razgovarao o daljem razvoju odnosa Srbije i SAD po svim strateški važnim pitanjima, kao što su ekonomija, Mini Šengen, reforme i zajednička saradnja u oblasti privrede - poručio je Marinković, kao i: - Od svih kongresmena dobio sam uveravanja da podržavaju reforme u Srbiji, nastavak rada DFC-a i da će podržavati saradnju u oblasti energetike, Mini Šengen inicijativu i kompromisno rešenje po pitanju KiM uz dogovor dve strane bez nametanja gotovih resenja.

Vladimir Marinković
foto: Privatna Arhiva
Vladimir Marinković
foto: Privatna arhiva

Marinković je održao sastanak sa direktorom odseka za Centralno-istocnu Evropu State Departmenta, Davidom Konstelancikom, koji mu je preneo da američka razvojna agencija DFC nastavlja rad u Srbiji, kao i da SAD podržava implementaciju Vašingtonskog sporazuma i dalje investicije američkih kompanija u Srbiji. Tokom četvorodnevne posete SAD, Marinkovića su ugostili kongresmeni Robert Aderholt, John Mooleenar, Veronica Escobar, Tracey Mann, Juan Vargas, Jim Slattery, Jo Wilson, Louie Gohnert, Kevin McCarty, Glenn Thomson, Tom Suozzi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track