NOVI UDAR: Od SAD se ponovo traži jači pritisak na Srbiju kako bi priznala nezavisno Kosovo
Foto: Printscreen

POLITIKA

NOVI UDAR: Od SAD se ponovo traži jači pritisak na Srbiju kako bi priznala nezavisno Kosovo

Politika -

Danijel Hamilton, američki profesor, traži "uzajamno priznanje" Beograda i Prištine i protivi se menjanju sadašnjih granica

Nastavljaju se pritisci na Srbiju povodom Kosova! Tako Danijel Hamilton, američki profesor i stručnjak za odnose SAD i EU, poručuje da bi Amerika trebalo da nastavi pritiske na Srbiju radi uzajamnog priznanja sa Kosovom, ali i da se u dijalogu dve zemlje tretiraju kao ravnopravne strane. Hamilton je, inače, među autorima izveštaja o Kosovu, koji je sačinio Američki centar za regionalne studije "Vilson", a u kojem se podržavaju Priština i nezavisnost Kosova, dok se Beograd neargumentovano kritikuje.

Daniel hamilton
foto: Printscreen

- SAD moraju nastaviti da pritiskaju Srbiju radi uzajamnog priznanja Kosova i da obeshrabruju Kosovo u nastojanju da se ujedini sa Albanijom. Ponovo se moraju obavezati na obnovljeni dijalog, koji tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane, priznajući suverenitet i teritorijalni integritet svake od njih. Posrednici dijaloga, SAD i EU, moraju da se pridržavaju ovih principa i da se nedvosmisleno odreknu promena granica. Kosovo i Srbija treba da odgovaraju za poštovanje obaveza preuzetih tokom dijaloga - rekao je Hamilton, prenose kosovski mediji.

Dodao je i da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne bi trebalo da ima izvršnu vlast, već da bude osmišljena tako da podržava saradnju i razmenu resursa između opština, u skladu sa ustavom tzv. države Kosovo, zakonima EU i međunarodnim pravom.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun poručuje za Kurir da Hamiltonove izjave samo pokazuju da su male šanse da se u narednom periodu u dijalogu s Prištinom postigne bilo šta.

Usijanje, Milovan Drecun, Vladimir Orlić
foto: Printscreen/Kurir TV

- Sve to što Hamilton priča je ono što je i Kurtijeva teza i što Kurti i pokušava da postigne. Ne samo da će Hamilton raditi na tome da se nastave i pojačaju pritisci na Srbiju već će vršiti pritisak i na pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo da to urade, a ako i ne može da se postigne da prihvate priznanje, a ono barem da ne ometaju Kosovo po pitanju pristupanja međunarodnim institucijama i organizacijama - smatra Drecun.

Upozorava i da je u "Vilsonovom" izveštaju izneta veoma opasna teza - da se KiM stavlja u funkciju geopolitičkog obračuna Amerike sa Rusijom i Kinom.

- Opasno je i to što Hamilton ima dobre kontakte u Kongresu i Senatu SAD, te da često lično referiše njima. Bez sumnje će nastaviti da sa tim svojim stavovima vrši pritisak na američku administraciju da vrše pritisak na Srbiju - zaključio je Drecun.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja