PROVIDNO: Kongres sprema rezoluciju, KAD GOD TREBA PRITISNUTI SRBIJU, AMERIKA POTEŽE SLUČAJ BITIĆI!
Foto: EPA/Shawn Thew, screenshot

novi plan vašingtona

PROVIDNO: Kongres sprema rezoluciju, KAD GOD TREBA PRITISNUTI SRBIJU, AMERIKA POTEŽE SLUČAJ BITIĆI!

Politika -

U Američkom kongresu se pakuje još jedna antisrpska rezolucija, koja, ocenjuju sagovornici Kurira, samo treba da posluži kao još jedan u nizu pritisaka na našu državu

U Američkom kongresu pokrenuta je procedura da slučaj ubistva braće Bitići postane osnov rezolucije kojom bi Srbija bila obavezana da imenuje odgovorne za taj zločin. Upućeni u međunarodne prilike uvereni su da je to još jedan pokušaj Amerike da pritisne Srbiju i zauzda njenu spoljnu politiku.

Lista zahteva

Republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin uputio je Odboru za spoljne poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići, inače američkih državljana. U dokumentu se, prema pisanju Gazete ekspres, navodi da taj slučaj iz 1999. "mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije. Predlog je upućen 29. jula i u njemu se definiše da će Predstavnički dom, uz saglasnost Američkog senata, zahtevati da osobe odgovorne za ubistvo Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija budu privedene pravdi.

Aleksandar Vucic, Dzozef Bajden
foto: Predsedništvo Srbije, Profimedia

Konstatuje se i da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ovo ubistvo. Zato se u tekstu predložene rezolucije od Vlade Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine, očekuje da "daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići".

Braća Bitići
Braća Bitićifoto: Youtube Printscreen

Šta im smeta

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da je slučaj braće Bitići za Ameriku "kao bogomdan predmet da ga koristi za pritiskanje Srbije".

Živadin Jovanović
foto: Shutterstock, Fonet

- Ova rezolucija je znak da se nastavlja američka geopolitika dominacije prema Srbiji. Kad god je nezadovoljna izbalansiranom politikom Srbije, Amerika poteže taj slučaj i on je uvek povod za nove pritiske. SAD nikada neće biti zadovoljne dok je Srbija vojno neutralna, izvan NATO i dok kao suverena i samostalna država vodi svoju spoljnu politiku. Predmetom Bitići se bavi srpsko pravosuđe koje je, kao u svakoj demokratski uređenoj državi, odvojeno od zakonodavne i izvršne vlasti. Amerika upravo traži od srpske izvršne vlasti da presudi u slučaju Bitići. Nije potreban drugi argument da se shvati da je ovo pritisak na našu zemlju - naglašava naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track