U BEOGRADU OBELEŽILI 95 GODINA OD KASTROVOG ROĐENJA: Ambasador Kube podsetio na prijateljstvo Srbije i Kube!
Foto: Profimedia

sećanje

U BEOGRADU OBELEŽILI 95 GODINA OD KASTROVOG ROĐENJA: Ambasador Kube podsetio na prijateljstvo Srbije i Kube!

Politika -

U Parku prijateljstva u Beogradu danas je, uz prisustvo kubanskog ambasadora u Srbiji Gustava Trista del Toda, održana svečanost povodom 95 godina od rođenja revolucionara i bivšeg predsednika Kube Fidela Kastra.

- Pod Kastrovim vođstvom Kuba je pristupila novom životu, sa ljudskim bićem u centru pažnje, i ostavivši iza sebe prethodne politike bede, represije i korupcije usmerenih protiv naroda. To je dozvolilo izgradnju modernog i otvorenog društva sa visokim nivoom obrazovanja, sporta, kulture i medicine, uprkos agresivnosti severnog suseda - kazao je del Todo, aludirajući na Sjedinjene Američke Države, koje već decenijama sprovode sankcije protiv Kube.

Fidel Kastro
foto: Kurir

On je podsetio na kubansku revoluciju završenu 1959. i na to da je tadašnja Jugoslavija pružila podršku Kubi.

Gustav del Todo osvrnuo se i na 1986. godinu kada je Fidel Kastro došao u posetu Jugoslaviji i tom prilikom posetio grob maršala Josipa Broza Tita i posadio drvo u Parku prijateljstva, posvećeno jugoslovensk-kubanskim odnosima.

- Poseban pomen zaslužuju Fidelove osude povodom zločinačkog NATO bombardovanja 1999. godine, kada je javno ukazao na njihovu genocidnu prirodu. Zalagao se za političko rešenje bez upotrebe oružja, pre svega protiv civilnog stanovništva - istakao je kubanski ambasador. Naveo je, takođe, da je zvaničan stav Kube da pruža potpunu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Okupljenima se obratio narodni poslanik Ljubiša Stojimirović, koji je rekao da Srbija, Kuba i Venecula dele istu prošlost, sadašnjost i budućnost, da prolaze kroz patnje i stradanja od strane zajedničkih neprijatelja i zapitao se da li je greh voleti i braniti svoju zemlju.

Pokret socijalista
foto: Kurir

Prisustvovali su i predstavnici Pokreta socijalista.

(Kurir.rs/J. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track