EPILOG: Amerikanci širom sveta ostavili haos! Da li je ovo krah američke politike?
Foto: EPA-EFE/STRINGER

POLITIKA

EPILOG: Amerikanci širom sveta ostavili haos! Da li je ovo krah američke politike?

Politika -

Posle debakla u Somaliji, Iraku, Libiji, Jemenu... poraz u Avganistanu je početak kraja američke dominacije i liberalnog intervencionizma, ocenjuje potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić

Razvoj događaja u Avganistanu, kao i činjenica da su SAD u toj zemlji napravile potpuni haos, pa se povukle nakon 20 godina, pokazatelj je da je Zapad poražen jer je po ko zna koji put precenio sebe, ocenjuju stručnjaci. Nameće se i pitanje da li najnovija dešavanja nagoveštavaju konačni krah američke politike.

Administracija predsednika Džoa Bajdena doživela je strašan udarac, a gotovo ceo svet optužuje upravo Ameriku za događaje koji su usledili nakon njenog povlačenja iz Avganistana. Kritika je stigla i od Marka Kimita, bivšeg pomoćnika državnog sekretara za vreme predsednika Džordža Buša, koji je i doneo odluku o intervenciji u Avganistanu 2001.

- Problem je haotično povlačenje, koje bi se biranim rečima moglo nazvati - brzim. To je bežanje od neugodne situacije. Jasno i jednostavno - poručio je Kimit.

0627356451, zastava, talibani, Avganistan
foto: Mohd Zakir/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potez Bajdena u Avganistanu brojni analitičari su uporedili i sa padom Sajgona, kada je Amerika povukla vojsku iz Južnog Vijetnama, nakon čega je dve godine kasnije zemlja objavila predaju, pošto su severne snage zauzele Sajgon. To je, prema brojnim ocenama, bio udarac za položaj Amerike na svetskoj sceni. Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, za Kurir ocenjuje da je ovaj debakl Amerike početak kraja njene vladavine.

Suzana Grubješić
foto: Kurir

- Posle debakla u Somaliji, Iraku, Libiji, Jemenu... poraz u Avganistanu je početak kraja američke dominacije i liberalnog intervencionizma. Posle dve decenije krug se zatvorio: operacija "Trajna sloboda" odnela je više od 30.000 života, oko tri miliona izbeglica, preko četiri miliona interno raseljenih i hiljade potrošenih milijardi, a talibani su se vratili na vlast. Propao je i koncept "nation building" (izgradnja države), koji je decenijama služio kao pokriće za američke intervencije. Nigde nije uspeo, jer su i Irak, Somalija, Libija, Jemen, a sada i Avganistan postali "failed states", neuspešne države u kojima vladaju bezakonje, frakcionaške borbe i u kojima su se uslovi života dramatično pogoršali u odnosu na vreme pre američke intervencije - navodi Grubješić.

Somalija, Irak, Iran
foto: Kurir

S druge strane, stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Orhan Dragaš smatra da SAD ostaju svetska sila broj jedan.

Orhan Dragaš
foto: Beta

- Tačno je, Amerika se povukla iz Avganistana, kao i nekada iz Somalije ili Libije, te Vijetnama, ali zašto zaboravljamo da je posle svake od njih Amerika ostajala ubedljivo najmoćnija svetska sila i da je nijedan od tih neuspeha nije srušio. Naprotiv, učvrstio je njene pozicije kao svetskog vojnog, ekonomskog i političkog broja jedan. Uglavnom, svi koji likuju nad američkim povlačenjem iz Avganistana morali bi da objasne po čemu je dobra alternativa koja je ostala iza američkih trupa - kaže on.

Što se tiče neke propasti Amerike i njenog uticaja u svetu posle Avganistana, Dragaš kaže da bi trebalo pokušati da se ne upada u istu pogrešnu procenu, da nas opet ne bi skupo koštala.

- Amerika će i posle Avganistana ostati ubedljivo najuticajnija država na svetu, i to će biti činjenica koju treba što bolje da iskoristimo za ostvarenje naših državnih interesa, nikako da čekamo neki njen slom ili odlazak sa scene, jer to se neće desiti - zaključio je Dragaš.

Dragomir Anđelković
foto: Kurir
epilog rata, grafik
foto: canvacom

kurir.rs/Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA-EFE/STRINGER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track