NA DANAŠNJI DAN NESTALI SU ĐURA I RANKO: 23. godišnjica otmice novinara u Orahovcu
Foto: Youtube Printscreen

IZA SVEGA STOJI OVK

NA DANAŠNJI DAN NESTALI SU ĐURA I RANKO: 23. godišnjica otmice novinara u Orahovcu

Politika -

BEOGRAD - Danas se navršavaju 23 godine od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića koje su kako se pretpostavlja, u blizini Orahovca kidnapovali pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Oni su 21. avgusta 1998. godine iz Orahovca otišli na razgovor s monasima manastira Zočište, tek oslobodjenim iz zarobljeništva OVK, ali se nisu vratili s radnog zadatka.

Misija Euleks zatvorila je istragu o tom zločinu 2013. iako nije bilo zvaničnih podataka da je iko saslušan povodom otmice tako da sudbina novinara Radio Prištine do danas nije razjašnjena.

Đuro Slavuj, Ranko Perinić, nestali, novinari, Orahovac, OVK
foto: Youtube Printscreen

Godišnjicu zločina obeležiće Udruženje novinara Srbije (UNS) čiji će se predstavnici okupiti kod spomen-obeležja podignutog na putu ka Velikoj Hoči kod manastira Zočište, na mestu gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni.

Tabla na kojoj piše: "Ovde su 21.avgusta 1998. godine nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih", do sada je rušena sedam puta.

Na Kosovu i Metohiji je od juna 1998. do 2005. godine ubijeno i kidnapovano 14 novinara i drugih medijskih radnika srpskih i albanskih redakcija.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track